Близько трьох десятків осіб були засуджені в Криму за «дії», вчинені до початку окупації

09:01 17.06.2021

Близько трьох десятків осіб були засуджені в Криму за «дії», вчинені до початку окупації.

Про це йдеться у доповіді про стан дотримання прав людини за сім років окупації Криму Російською Федерацією, яку підготували правозахисні організації, зокрема, Кримська правозахисна група.

«Системною проблемою стало ретроспективне застосування законодавства Російською Федерацією в окупованому Криму й затримання і арешти кримчан за дії, які вони вчинили до окупації. Відповідно до міжнародного гуманітарного права, окупаційна держава не може арештовувати чи притягати до відповідальності осіб за діяння чи думки, вчинені чи висловлені до окупації», – наголошують правозахисники.

Проте такі випадки позбавлення волі мали місце за роки окупації досить часто. 

Приміром, Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) задокументувало пов’язані з конфліктом справи щодо 29 осіб (24 чоловіків і 5 жінок), засуджених у Криму відповідно до законів Російської Федерації за діяння, вчинені до початку окупації. 

Більшість цих справ стосувалася публікацій у соціальних мережах, що містять символи, гасла чи заяви організацій, заборонених у Російській Федерації, чи матеріали, які в РФ розцінюються як екстремістські, але не заборонені законом в Україні. Інколи російські спецслужби кваліфікували висловлювання цих осіб на користь України екстремістськими й такими, що загрожують національній безпеці держави окупанта.

Ще на цю тему