Про стан дамби, яка перекриває воду в окупований Крим

08:30 17.06.2021

Тимчасова дамба, що розташована на 91 км Північно-Кримського каналу, перебуває у задовільному стані, а інформація про її пошкодження не відповідає дійсності.

Про це журналісту УНН повідомили в Державному агентстві водних ресурсів України у відповідь на запит.

«Станом на 14 червня 2021 року тимчасова дамба, що розташована на 91 км Північно-Кримського каналу, знаходиться в задовільному стані та виконує свої функції, а саме утримання необхідного робочого горизонту води для забезпечення маловодних регіонів півдня Херсонської області та функціонування комплексу єдиної складної іригаційної системи», — йдеться у відповіді.

У відомстві вказали, що загальні фільтраційні втрати не мають постійного сталого руху води та не заповнюють відсік самостійно, а мають лише сезонний характер під час наповнення каналу після зимового спорожнення та до формування кольматажу (цементування фільтрувальних пор в мішках дамби), що призводить до зменшення фільтраційних втрат.

Мертвий об’єм води, який знаходиться між 91 км та 107 км Північно-Кримського каналу, або між тимчасовою та капітальною спорудами,як повідомляється, формується за рахунок:

залишкового об’єму при спорожненні Перекопського та Північно-Кримського каналів;

фільтраційних вод з Перекопського каналу та фільтрації тимчасової дамби на 91 км;
атмосферних опадів.

«Слід зазначити, що проектна документація на реконструкцію тимчасової дамби на 91 км Північно-Кримського каналу не розроблялася, тому обсяги та вартість робіт на даний час не визначені. Таким чином, зазначена дамба на ПК 91 знаходиться технічно справному стані. Інформація про її пошкодження не відповідає дійсності», — зазначається у відповіді.

У ЗМІ повідомлялося, що на Херсонщині руйнується дамба, яка перекриває воду до Криму. Йшлось про споруду вздовж Північно-Кримського каналу. Це тимчасова дамба, яку побудували з металевих конструкцій та мішків із піску ще сім років тому тутешні фермери. Нібито місцеві помітили, що споруда вже пропускає воду, яка тече у бік окупованого півострова з Дніпра.

Раніше повідомлялося, що Україна має намір добудувати дамбу на Північно-Кримському каналі, яка виключить можливість подачі води на тимчасово окупований півострів до моменту повернення його Україні Росією.

Ще на цю тему