Розслідується 8 кримінальних проваджень щодо забруднення природи та видобутку копалин у Криму – Прокуратура АРК

08:45 17.06.2021

Керівник Прокуратури АРК і Севастополя Ігор Поночовний розповів, що українські правоохоронці порушили та розслідують кримінальні провадження щодо 20 фактів забруднення навколишнього середовища в Криму, а також щодо видобутку копалин на півострові.

«Органами правопорядку автономії розслідується 8 кримінальних проваджень щодо 20 фактів, пов'язаних із забрудненням навколишнього природного середовища, проведенням незаконного видобутку корисних копалин на тимчасово окупованій території півострова», – цитує Поночовного пресслужба прокуратури.

За його словами, серед зафіксованих прокуратурою порушень:

викиди шкідливих речовин з «Кримського титану»;

перевантаження танкерами Росії нафтопродуктів і пально-мастильних вантажів біля узбережжя півострова, що, як вважають у відомстві, викликає забруднення акваторії Чорного й Азовського морів;

видобуток токсичного піску в районі Нижньо-Чурбашського хвостосховища, де зберігалися отруйні відходи залізорудного комбінату;

розвідка і розробка природних ресурсів у виключній (морській) економічній зоні.

«Держава-окупант систематично знищує унікальну червонокнижну флору і рекреаційний потенціал півострова, відбувається безпрецедентне порушення природокористування заповідних територій», – зазначають у відомстві.

Раніше в Прокуратурі АРК повідомляли про створення робочої групи з моніторингу екологічної ситуації Криму. Як зазначили у відомстві, в кримінальних процесах прокуратури автономії вже зафіксовані факти «самовільного використання надр в Криму, викидів забруднювальних речовин в атмосферне повітря, знищення об'єктів лісового, водного та природно-заповідного фонду тощо».

Ще на цю тему