Боррель назвав три ключових «дієслова» у відносинах ЄС з Росією

18:15 16.06.2021

Підтримка України, її незалежності та територіальної цілісності залишається фундаментальним положенням оновленої політики ЄС стосовно Росії.

Про це сьогодні у Брюсселі під час пресконференції з представлення нової Комунікації (керівний документ Єврокомісії – Укрінформ) щодо стану відносин між ЄС і Росією заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє Укрінформ.

«Фундаментальна частина цієї комунікації – це те, що ми маємо продовжувати надавати нашу підтримку Україні, її територіальній цілісності, її суверенітету, її незалежності. І ми будемо продовжувати вимагати, щоб Росія взяла на себе відповідальність як учасниця конфлікту, наполягати на тому, що Росія має поважати та виконувати Мінські домовленості», - сказав високий представник ЄС.

Він зауважив, що нова Комунікація щодо відносин між ЄС і Росією, розроблена за дорученням Європейської Ради від 24 травня, не суперечить визначеним раніше п’яти керівним принципам ЄС у цій сфері, першим з яких є можливість нормалізації відносин з Росією за повного виконання Мінських угод. Новий документ конкретизує конкретні шляхи практичної імплементації п’яти керівних принципів ЄС і не скасовує жоден з них.

«Те, що ми намагаємося зробити – це досягти їх практичної імплементації. Уявіть собі певну матрицю: ми маємо п’ять колонок – п’ять керівних принципів, і до них три дієслова, з якими кожна колонка постійно перетинається на всіх етапах. Ці три дієслова, власне, відображують те, чого ми хочемо досягти (у відносинах з Росією – Укрінформ) - відштовхувати назад, стримувати та взаємодіяти», - наголосив Жозеп Боррель.
 

Ще на цю тему