ЦВК Молдови зменшила кількість дільниць для громадян з Придністров’я

09:20 16.06.2021

Для громадян Молдови з невизнаного Придністров’я на дострокових парламентських виборах відкриють на три виборчі дільниці менше, ніж планувалося спочатку. 

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на NewsMaker.

Центральна виборча комісія переглянула своє рішення та скоротила кількість дільниць для мешканців Придністров’я з 44 до 41. Одну дільницю вирішили не відкривати у комуні Коржова Дубоссарського району, та ще дві - у Бендерах.

Рішення пояснили тим, щоб «не допустити інцидентів, які можуть порушити процес голосування».

У ЦВК при цьому посилаються на заяву Генерального інспекторату поліції про те, що на цих дільницях буде непросто забезпечити прозорість та законність голосування.

Зазначимо, громадяни Молдови, які проживають у невизнаному Придністров’ї, мають право голосу на президентських та парламентських виборах, але голосують на спеціальних дільницях. Спершу їхня участь у політичному житті була незначною, але в останні роки голоси Придністров’я, так і діаспори суттєво впливають на загальний результат виборів. Виборці з Придністров’я традиційно більше підтримують проросійські сили, тоді як діаспора - проєвропейські.

Нагадаємо, президентка Майя Санду бореться за те, щоб ЦВК погодилася збільшити кількість виборчих дільниць за кордоном. На президентських виборах на багатьох дільницях спостерігалися великі черги, а подекуди люди не змогли проголосувати через нестачу бюлетенів.

За даними останніх соцопитувань, партія Санду «Дія та солідарність» може розраховувати на 50,5% голосів виборців.
 

Теми:

Ще на цю тему