Правозахисники повідомили, скільки людей є жертвами політичного переслідування в Криму

19:15 15.06.2021

Правозахисники презентували доповідь «Ситуація з правами людини в Криму за сім років окупації».

Захід організував «Дім прав людини «Крим».

Серед учасників презентації були:

Олена Виноградова — правова аналітикиня;
Ольга Скрипник — голова правління Кримської правозахисної групи;
Тетяна Печончик — голова правління Центру прав людини ZMINА;
Валентина Потапова — голова ЦГП «Альменда»;
Анастасія Мартиновська — голова Регіонального центру прав людини.

Під час заходу учасники презентували зібрану інформацію щодо стану дотримання прав людини за роки окупації Криму Російською Федерацією, а також представили аналіз основних тенденцій порушень прав людини окупаційною владою в Криму.

Як повідомила Скрипник, доповідь дає можливість кожному представнику політичної або дипломатичної сфери, міжнародним організаціям і правозахисникам зрозуміти, що відбувалося в Криму за роки окупації щодо прав людини.

Доповідь свідчить, що Росія ігнорує і порушує права людей в Криму... Те, що це політична справа підтверджує, що Росія запровадила політику знищення права людини на окупованому півострові — покарання кримчанам за публічне висловлювання та думку, що «Крим — є Україна», — заявила Скрипник.

У свою чергу Печончик звернула увагу на порушення права на свободу мешканців Криму, а також право на особисту приватність. Це включає — недопустимість свавільних арештів і затримань та захист від насильницьких зникнень людей.

Станом на сьогодні, правозахисники нараховують 105 осіб, яких вважають політв'язнями, ще шестеро в'язнів — під домашнім арештом. Таким чином 111 осіб є жертвами політичного переслідування в Росії та в Криму. З них 84 людини — кримські татари, 80 — перебувають у в'язницях, їм загрожують тривалі вироки: по 15-18 років ув'язнення, — заявила Печончик.

За її словами, громадська організація «КримSOS» задокументувала 44 насильницьких зникнення на території Криму. Доля 15 осіб й досі невідома.

«Жоден з випадків не був розглянутий належним чином, у цих справах панує тотальна безкарність», — додала правозахисниця.

Ще на цю тему