У НАТО назвали Росію загрозою безпеки для країн Альянсу

11:21 15.06.2021

У НАТО заявили, що провокаційні дії з боку Росії є загрозою національній безпеці країн-союзників Альянсу.

Про це йдеться в оприлюдненому документі комюніке НАТО, передає УНН.

Зокрема, в документі йдеться про розробку Росією «нової дестабілізуючої зброї», а також про розширення ядерного арсеналу, і зміни стратегій, спрямованих на дестабілізацію ситуації поблизу кордонів НАТО.

«Ядерна стратегія Росії і комплексна модернізація, диверсифікація та розширення систем ядерної зброї, у більшій мірі свідчать про більш агресивну політику стратегічного залякування. Ми продовжимо працювати над тим, щоб протистояти всім загрозам і викликам, які створює Росія», – йдеться в документі.

Зокрема, країни Альянсу також перераховують низку провокаційних дій з боку Росії, які свідчать про загрозу безпеці країн-союзників НАТО. Крім нарощування військ поблизу кордонів країн, йдеться також про кібер-атаки, інформаційно-гібридні війни, політичний та економічний тиск.

«Мова йде про спроби втручання у вибори союзників і демократичні процеси; політичний та економічний тиск і залякування; широкомасштабні кампанії дезінформації; кібер-атаки, а також безкарність кіберзлочинців, що діють з території Росії, в тому числі тих, хто атакує і руйнує критично важливу інфраструктуру в країнах НАТО», – йдеться в документі.

Нагадаємо

Глава Міністерства оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що Росія створює 20 нових військових з'єднань в західному військовому окрузі.

Шойгу заявляв, що дії НАТО «руйнують систему безпеки в світі і змушують нас вжити заходів адекватного протидії».

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що в Північноатлантичному альянсі «готові за серйозної необхідності захищати і відстоювати кожного із союзників від будь-якої загрози, яка походить з Мінська і Москви».

Столтенберг підкреслив, що Росія продовжує дестабілізувати ситуацію на Донбасі і Сході України.

Він зазначив, що в останні роки країна-агресор інвестує нові військові можливості, і готова застосувати військову силу проти сусідів, що пояснює підвищену готовність сил НАТО.

Ще на цю тему