Франція в наступному році роззброїть фрегат, який намагалась передати Греції

18:45 11.06.2021

Греки не захотіли проводити тендер, результатом якого мала бути безоплатна передача бойового корабля.

Уберезні цього року Defence Express розповідав ось таку історію. Франція запропонувала Греції передати безоплатно два фрегати - Jean Bart (D615) та Latouche-Tréville (D646), які зараз використовують ВМС країни, і які стали до строю 30 років назад.

Але для передачі таких кораблів французи висунули доволі дивні умови: Афіни мали оголосити міжнародний тендер на поставку нових бойових кораблів для національних ВМС, і Франція мала би стати переможцем у таких торгах.

Як за таких умов розцінювати пропозицію «за просто так» віддати два фрегати – було незрозумілим. Тому Греція таку пропозицію відхилила.

Тим більш, що греки воліли би – якщо брати від французів вживані кораблі, то тільки фрегати типу La Fayette
Тепер же маємо розвиток цієї історії. Військово-морські сили Франції оголосили, що в 2022 році роззброять корабель Latouche-Tréville (D646), котрий до цього моменту сім місяців простояв у доковому ремонті.

Що саме мали на увазі французи під терміном «роззброєння» – точно незрозуміло. Цілком можливо, що французи планують свій фрегат Latouche-Tréville (D646) перетворити на патрульний корабель – «авізо», із якого буде демонтовано ударне озброєння.

Тим більш, що описана вище практика цілком має місце у французьких ВМС: наприклад, у травні цього року в Чорне море заходив французький корвет FS Commandant Birot, що став до строю ще у 1984 році.

Із цього корабля під час служби були демонтовані дві пускові установки для ПКР Exoset, тому зараз FS Commandant Birot може виконувати лише патрульні функції, а в 2025 році - має бути виведений із складу ВМС Франції.

Поки що ж нагадаємо ТТХ корабля Latouche-Tréville:

довжина корпусу – 139 метрів;
ширина корпусу – 14 метрів;
повна водотоннажність – 4500 тонн;
швидкість ходу – 30 вузлів;
екіпаж – 140 особи;
набір озброєння: зенітно-ракетний комплекс Crotale EDIR (боєкомплект 16 ракет), зенітно-ракетний комплекс малої дальності Mistral, вісім протикорабельних ракет Exocet Block 2, одна 100-мм артустановка, дві автоматичні гармати калібру 20 мм.
 

Ще на цю тему