Генерал США Ходжес спрогнозував Україні «погане й гаряче» літо через дії РФ біля Чорного моря

18:15 11.06.2021

Колишній командувач військ США в Європі генерал-лейтенант Фредерік «Бен» Ходжес припустив, що нинішнє літо може стати «дуже довгим, поганим і гарячим» для України в районі Чорного моря. До того ж із можливим сплеском напруги в серпні-вересні, адже там продовжує тримати свої війська Росія.

Через це американець закликав країни Заходу збільшити присутність своїх сил у Чорноморському регіоні. Про це нинішній керівник стратегічних досліджень Центру аналізу європейської політики (CEPA) заявив на інтернет-брифінгу 10 червня, передає Укрінформ.

«Майже нічого звідти не відведено. Шойгу (Сергій, міністр оборони РФ. – Ред.) розповідав казки, нібито це були тільки навчання і війська повернулися в казарми. Жоден навіть молодший лейтенант у Форт Беннінг (Військова база армії США. – Ред.) ні на секунду не повірить, що ці хлопці пішли. Вони все ще там», – висловив переконання Ходжес.

Американський генерал-лейтенант у відставці підкреслив, що росіяни зупиняються тільки там, де їх зупиняють, самі ж вони ніколи не скажуть, що «захопили достатньо», і не підуть. Тому він припустив, що загострення в Чорноморському регіоні буде «наступним кроком» для РФ до кінця літа чи початку осені 2021-го.

На його думку, реакція Заходу на поведінку країни-агресора після подій 2014 року була недостатньою. Тому він закликав партнерів України цього разу бути більш активними.

«Те, що ми бачимо зараз, – це лише продовження тиску з боку Росії. Тому виникає питання – як ми можемо отримати ініціативу в Чорноморському регіоні? Безумовно, певні люди будуть дуже обережними, щоб будь-які дії не виглядали "провокаційними". Але, якщо реально подивитися на РФ – їм не потрібна провокація, оскільки вона не спричинить реакції Заходу. Якщо вони бачать, що ми нічого не робимо у відповідь на їхні дії – це дозволяє їм іти далі», – попередив Ходжес.

За його словами, щоб перехопити ініціативу в Чорноморському регіоні, Заходу потрібно:

збільшити присутність і кількість спільних багатонаціональних навчань на кшталт «Сі Бриз»;

проводити подібні навчання паралельно з іншими – з відпрацювання багатонаціональних можливостей;

це потрібно робити не тільки в Україні, щоб саме РФ була змушена реагувати на дії Заходу, а не навпаки, як відбувається зараз;

економічні та правові реформи для стійкості країн регіону, враховуючи Україну (вони повинні підвищити їхню інвестиційну привабливість).

«Грузія і Україна мають зробити себе більш привабливими для інвестицій. Зараз немає жодного серйозного німецького, французького чи американського бізнесу в Україні або Грузії – і цим пояснюється недостатній інтерес до того, що відбувається в регіоні», – підсумував екскомандувач військ США в Європі.

Ще на цю тему