«Туреччина підтримує закон про корінні народи України» — Шентоп

13:41 11.06.2021

Туреччина надає великого значення законодавчій роботі з визнання статусу кримських татар як корінного народу України.

Про це, як передає газета «Miliyet», під час зустрічі з групою українських депутатів, які перебувають в Туреччині, заявив спікер турецького Великих Національних зборів (парламент, — прим. ред.) Мустафа Шентоп.

За його словами, кроки законодавчої влади без сумніву збільшать міжнародну підтримку таких ініціатив Києва, як «Кримська платформа».

«Ухвалення цього закону — головне очікування кримських татар», — сказав спікер.

Шентоп назвав Україну близьким другом і стратегічним партнером Туреччини. За його словами, Анкара бажає бачити Україну успішною країною в рамках її територіальної цілісності.

«Ми продовжуємо висловлювати нашу підтримку територіальної цілісності України, включно з Кримом, на міжнародних платформах, особливо в Організації Об'єднаних Націй», — сказав він.

Спікер заявив, що попри труднощі, викликані епідемією коронавірусу, обсяг двосторонньої торгівлі досяг п'яти мільярдів доларів і цей показник дві країни мають намір збільшити до 10 млрд. дол.

Шентоп також висловив надію, що Туреччина прийме в цьому році більше туристів з України, число яких у 2020 році склало близько одного мільйона.

Зазначимо, раніше Шентоп заявив, що злагоджена співпраця українських та турецьких парламентарів ведеться у Парламентській Асамблеї Ради Європи, Парламентській Асамблеї НАТО і Парламентській Асамблеї ОБСЄ.

У парламенті країни підтримують територіальну цілісність України, а турецькі й українські парламентарії узгоджено працюють на різних міжнародних майданчиках.

Ще на цю тему