«Для росіян це потужний удар»: Путін відреагував на український законопроект про корінні народи

08:15 11.06.2021

Президент Росії Володимир Путін відреагував на законопроект про корінні народи України, назвавши його «потворним».

На думку президента Росії, ідея Києва оголосити росіян некорінними в Україні «завдає потужний і дуже серйозний удар по російському народу», повідомляє УНН з посиланням на ТАСС.

«Взагалі сам по собі розподіл на корінні, першосортні, другосортні категорії людей і так далі - це вже точно зовсім скидається, нагадує теорію і практику нацистської Німеччини», – заявив Путін.

Російський лідер вважає, що називати російських некорінним народом України «не просто некоректно, а смішно і безглуздо». Він заявив, що це абсолютно «неприйнятно і не відповідає жодним нормам міжнародного гуманітарного права».

«Очевидний факт, що люди, які прийшли з цими територіями до складу Російської держави, називали себе росіянами. Тому говорити про росіян як про некорінний народ - це не просто некоректно, це смішно і безглуздо. Це не відповідає історії абсолютно», – сказав Путін.

Путін також вважає, що український законопроект не відповідає нормам міжнародного гуманітарного права. При цьому, він упевнений, що реакції Заходу не буде.

На думку Путіна, Україна розглядається як антипод Росії, тому західні структури «воліють її взагалі не зачіпати».

«Україну створюють як антипод Росії, тому вважають за краще не помічати нічого, в тому числі і свастики, з якою містами України ходять неонацисти», – зазначив Путін.

Глава РФ зауважив, що сама по собі ідея такого законопроекту погана для всіх, але для російського народу це має особливе значення. Путін висловив припущення, що реалізація такої законодавчої ініціативи «призведе до того, що сотні тисяч, а може бути і мільйони змушені будуть або виїхати, не бажаючи бути людьми другого сорту, або почнуть себе переписувати якось по-іншому».

«Ви розумієте, в чому справа? Справа в тому, що якщо взяти перепис населення радянського часу, я думаю, мало що змінилося, – це ж мільйони людей, які проживають там на території і писали себе росіянами. Ніхто не захоче бути людьми другого сорту, я вже не кажу про дискримінацію за мовою та інших складових нормального життя людини», – зазначив президент РФ.

Президент України Володимир Зеленський 18 травня вніс на розгляд Верховної Ради законопроект про корінні народи і визначив його як один з пріоритетних.

Представництво Президента в АР Крим підкреслювало важливість прийняття закону про три корінні народи України, що мають відношення до незаконно анексованого Криму.

Ще на цю тему