Прокуратура АРК повідомила про підозру «військовому комісару» окупованого Севастополя

20:45 09.06.2021

Прокуратура АР Крим і міста Севастополя повідомила про підозру в порушенні законів та звичаїв війни зраднику, який був «військовим комісаром» в окупованому Севастополі.

Про це повідомляє пресслужба прокуратури АРК.

«За процесуального керівництва прокуратури АР Крим та міста Севастополя повідомлено про підозру «військовому комісару міста Севастополь Республіки Крим» за частиною 1 статті 438 КК України, а саме у порушенні законів та звичаїв війни, що полягає у примушуванні осіб служити в збройних силах держави-окупанта. Санкція статті передбачає покарання на строк від восьми до дванадцяти років позбавлення волі», — йдеться у повідомленні.

Як зазначили в прокуратурі, підозрюваний до окупації півострова обіймав посаду командира батальйону матеріально-технічного забезпечення берегової охорони ВМС ЗСУ. У 2014 році перейшов служити до армії окупанта — Росії.

З квітня 2019 року підозрюваний перебував на посаді «військового комісара» у Севастополі, безпосередньо проводив незаконні призовні кампанії цивільного населення півострова до лав збройних сил РФ. За незаконними «указами» він розробляв план та організовував проведення п'яти призовних кампаній кримчан у відповідному районі, — зазначають у прокуратурі Криму.

Вказані дії є порушенням заборони державі-окупанту примушувати цивільне населення служити в її Збройних силах, передбаченої статті 51 IV Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, наголосили в прокуратурі.

Загалом, органами правопорядку автономії повідомлено про підозру сімом військовим комісарам різних районів окупованого Криму, які з 2015 року безпосередньо організовують та проводять на півострові вказані незаконні «призовні кампанії».

Довідка: починаючи з 2015 року держава-окупант провела загалом 12 незаконних призовних кампаній, під час яких понад 28 тисяч кримчан незаконно призвані до її Збройних сил. Громадяни України, які не бажають проходити службу в ЗС РФ, зазнають кримінальних переслідувань. Таким чином окупанти продовжують змінювати демографічний склад населення півострова, оскільки кримчан фактично змушують залишати півострів для уникнення незаконного призову або кримінальної відповідальності за «ухилення» від служби в армії РФ.

Ще на цю тему