«Меморіал» визнав політв'язнем кримчанина Вадима Бектемірова

20:30 09.06.2021

Правозахисний центр «Меморіал» визнав політв'язнем релігійного діяча з Сімферополя Вадима Бектемірова, який є фігурантом бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір».

Про це повідомляється на сайті правозахисників.

«Ми вважаємо, що його переслідують у зв'язку з ненасильницьким здійсненням права на свободу совісті, віросповідання та асоціацій. За наявними даними, він був позбавлений волі за відсутності складу злочину, з метою припинення його релігійної діяльності, а також придушення громадянської активності жителів анексованого Криму», – йдеться в повідомленні.

На цей час Вадим Бектеміров утримується в СІЗО-1 Ростова-на-Дону (Росія), куди його етапували цьогоріч у квітні.

7 липня 2020 року пройшли обшуки в будинках сімох кримських татар, у тому числі Бектемірова.

У ФСБ Росії стверджували, що затримали підозрюваних в організації та участі в осередку «Хізб ут-Тахрір», які «поширювали серед жителів Криму терористичну ідеологію, вербували в свої ряди кримських мусульман». У повідомленні пресцентру російської спецслужби йдеться, що «за місцями проживання членів (організації) виявлено та вилучено значну кількість заборонених у Росії пропагандистських матеріалів« Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі», засобів зв'язку, електронних носіїв інформації, що використовувалися ними при здійсненні терористичної діяльності».

Дії російських силовиків засудили в Представництві Президента України в АРК, а Головне управління Національної поліції в АРК і Севастополі порушило кримінальне провадження за фактом обшуків за ч. 2 ст. 162 Кримінального кодексу України (порушення недоторканності житла) і за ч. 2 ст. 146 Кримінального кодексу України (незаконне позбавлення волі).

«Верховний суд» Криму 2 лютого 2021 року відхилив апеляції захисту на арешт Вадима Бектемірова. Таким чином, він повинен був залишатися під арештом у СІЗО як мінімум до 2 червня 2021 року.

Ще на цю тему