Скаржиться на болі в спині і не може пересуватися: стан українського політв’язня Меджита Абдурахманова погіршився

20:01 07.06.2021

Стан здоров’я українського політв’язня, кримського татарина Меджита Абдурахманова, який незаконно утримується у «СИЗО № 1 ГУФСИН России по Ростовской области», суттєво погіршився. Він скаржиться на болі в спині і не може пересуватися.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова на своїй сторінці у Facebook, передає УНН.

«Стан здоров’я українського політв’язня, кримського татарина Меджита Абдурахманова, який незаконно утримується у «СИЗО № 1 ГУФСИН России по Ростовской области» та безпідставно обвинувачується окупаційною владою в скоєнні кримінального злочину, а саме участі в організації «Хізб ут-Тахрір», суттєво погіршився», — повідомила Денісова.

За словами омбудсмена, наразі Меджит Абдурахманов скаржиться на постійні болі в спині, через що він не може самостійно пересуватися.

«Зокрема, для присутності Меджита на черговому судовому засіданні, йому була проведена місцева анестезія. Лише після цього, за допомогою спеціального медичного засобу для пересування, він був доставлений до суду», — додала Денісова.

На сьогодні адміністрація СІЗО не надає українському громадянину належного обстеження та лікування, а звернення до медичної частини слідчого ізолятора — ігноруються, відзначила омбудсмен.

Вона також нагадала, що це є порушенням пункту 22 Мінімальних стандартних правил поводження з ув’язненими, схвалених Економічною і соціальною радами ООН, і розцінюються як тортури або нелюдське або таке, що принижує гідність, поводження.

Денісова звернулась до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою вжити невідкладних заходів для відновлення порушених прав Меджита Абдурахманова — забезпечити доступ до медичних послуг, а саме: провести повне обстеження в кваліфікованій цивільній медичній установі та надати йому відповідний комплекс лікування.

Під час масових обшуків 27 березня 2019 року в окупованому Криму затримали кілька десятків кримських татар за підозрою у нібито причетності до забороненої на території Росії і в окупованому нею Криму організації «Хізб ут-Тахрір».

Ще на цю тему