Україна неприємно здивована рішенням адміністрації США стосовно «Північного потоку – 2»

12:21 07.06.2021

Президент України Володимир Зеленський заявив, що дізнався про рішення адміністрації президента США Джо Байдена стосовно санкцій щодо «Північного потоку – 2» через пресу і «був здивований кілька разів».

«Я кілька разів використовував слово «здивований», оскільки я дійсно був здивований кілька разів. Окрім рішення Сполучених Штатів, другим сюрпризом було те, що я дійсно дізнався про це через пресу», – заявив Зеленський в інтерв'ю Axios.

«Це (газопровід «Північний потік 2» – ІФ) зброя, справжня зброя (...) в руках Російської Федерації», – сказав він.

«Це не дуже зрозуміло, (...) і я безумовно не очікував, що кулі до цієї зброї можуть бути надані такої великої країною, як США», – зазначив президент України.

Зеленський вважає, що рішення Вашингтона не спрямоване на підтримку України. На його думку, воно може «послабити довіру» українців до США.

«Якщо вони побудують газопровід «Північний потік» в обхід України, то зрозуміло, що прийде час, коли в України більше не буде таких важелів впливу. Всі це повністю усвідомлюють», – заявив він.

«Ми розуміємо, що тільки США здатні зупинити це будівництво», – зазначив Зеленський.

Президент України заявив, що готовий зустрітися з Байденом віч-на-віч перед його самітом з президентом Росії Володимиром Путіним.

«Розумію, що через наявні у Байдена плани і його жорсткий графік, це може не відбутися, але вибір залишається тільки за ним. Будучи гарантом Конституції України, я готовий захищати Україну в будь-який момент і в будь-якій точці планети, і я готовий зустрітися з ним і обговорити всі ці деталі перед зустріччю (Путіна і Байдена - ІФ) (...) Я впевнений, що якийсь контакт між нами, в тій чи іншій формі, цілком можливий», – сказав Зеленський.

Раніше Байден заявив, що подальші санкції проти «Північного потоку 2» були б «непродуктивні» для відносин США з Європою. На його думку, реалізація проекту продовжиться, «тому що він і так майже повністю завершений».

Ще на цю тему