Генсек НАТО: ми готові захищатися від погроз з Москви і Мінська

10:41 07.06.2021

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг застеріг РФ і Білорусь від дестабілізації обстановки на східному фланзі альянсу.

НАТО готова захищатися, заявив генсек німецькому тижневику Welt am Sonntag, який вийде в неділю, 6 червня, передає УНН.

За словами Столтенберга, в Північноатлантичному альянсі «готові при серйозній необхідності захищати і відстоювати кожного із союзників від будь-якої загрози, яка походить з Мінська і Москви». Країни-члени НАТО «всерйоз стурбовані» тісною взаємодією між Володимиром Путіним і Олександром Лукашенком, які спостерігаються в останні місяці. Білорусь стає «все більш залежною» від Росії, підкреслив генсек.

«В альянсі також відзначають зростаючу активність у відносинах між Росією і Китаєм, які все тісніше співпрацюють «як в політичному, так і у військовому плані», – заявив Столтенберг.

Москва і Пекін все частіше координують свої дії в таких організаціях, як ООН, а також «проводять спільні військові навчання, далекі польоти бойових літаків і морські операції, інтенсивно обмінюючись досвідом в області озброєнь і контролю інтернету». Це «новий вимір і серйозний виклик», вважає генсек НАТО.

Наступний саміт 30 країн, що входять в НАТО, відбудеться 14 червня в штаб-квартирі альянсу в Брюсселі. У ньому візьме участь президент США Джо Байден.

Серед основних тем зустрічі — агресивні дії Росії і міжнародні зміни в сфері безпеки, пов’язані з посиленням Китаю.

Учасники саміту також обговорять ситуацію в Білорусі і існуючу програму партнерства Мінська з альянсом.

Ще на цю тему