Путін – Україні: Якби дружили з РФ, отримали б дешевий газ, як Білорусь

20:20 04.06.2021

Президент Росії Володимир Путін натякнув, що якщо б в України з РФ були хороші відносини, то Україна би купувала дешевий газ і отримувала би більше за його транзит. 

«У нас є контракт з Україною щодо прокачування нашого газу. Ми протягом найближчих 5 років будемо прокачувати до 40 млрд куб. метрів. У кращі роки прокачували до 200 млрд куб. метрів. Були б нормальні відносини і прокачували б значну частину через Україну, але там же проблеми створюються і навіть не в сфері політики, а в сфері економіки. Тому що монопольна можливість транзиту газу породжує ілюзію, що можна дути ціни до небес за цей транзит, а з іншого боку пробувати опустити якнайнижче ціни на газ, який купується для України ... Монополія погана», сказав Путін під час виступу на Петербурзькому міжнародному економічному форумі.

За його словами, наразі Україна отримує за транзит 1,5 млрд доларів, а могла би отримувати - 3-4-5 млрд доларів. 

Він сподівається, що у найблищі 10 років Європа буде транспортувати на 50 млрд куб. метрів більше і Україна буде мати можливість отримувати гроші за транзит навіть після закінчення терміну контракту з РФ.

«Все можливо. І ми готові до цього, ми цього хочемо, але потрібна добра воля зі сторони наших українських партнерів не для того, щоб армію утримувати і націлювати на вирішення силовим способом питання Донбасу. Ми виходимо з того, що у нас складні стосунки з керівництвом України, але ми думаємо про те як там живуть люди. Були б нормальні стосунки... Зараз у нас всередині країни 62-63 долари за 1000 кубів для населення, а в Україні - 330 доларів плюс ще транспорт. Значить з громадянина десь 350 доларів. У нас Білорусь у три рази менше платить за наш газ».

Президент Володимир Зеленський вважає, що «Північний потік – 2» може запрацювати за 2-3 роки і тоді Україні не бачити контракту на транзит газу, він додав, що Росія буде використовувати питання газогону як важіль впливу щодо Донбасу. 

Ще на цю тему