В ООН закликали Росію припинити порушення прав людини в Криму

11:01 03.06.2021

Країни ЄС, США, Велика Британія, Північна Македонія, Ісландія, Ліхтенштейн і Норвегія, Чорногорія та Албанія, а також Республіка Молдова, Україна та Грузія закликали Росію припинити агресію проти України та порушення прав людини в Криму.

Про це йдеться в їхній спільній заяві після зустрічі за формулою Арріа, організованої Росією, під назвою «Про обставини Майдану і його наслідки на Донбасі».

«Російська Федерація провела сьогодні в ООН неформальну зустріч за формулою Арріа, щоб знову просунути помилкову розповідь про Україну і події, що сталися в 2014 році. Ми шкодуємо про цю навмисну спробу відвернути увагу міжнародної спільноти від зусиль Росії зі дестабілізації з 2014 року», – йдеться в повідомленні, опублікованому 2 червня делегацією Європейського Союзу в ООН.

Як повідомляється в перекладеному варіанті заяви, опублікованому українською місією при ООН у Twitter, країни вчергове підтвердили свою підтримку суверенітету України в її міжнародно визнаних кордонах.

«Ми закликаємо Росію негайно припинити агресію проти України і окупацію Криму, а також кричущі порушення прав людини, які вона здійснює щодо населення Криму. Ми закликаємо Росію виконати свої Мінські зобов'язання, включаючи негайне і всеосяжне припинення вогню і виведення її військ і техніки з території України», – йдеться в повідомленні.

Постійний представник Росії при ООН Василь Небензя, виступаючи на зустрічі за формулою Арріа, звинуватив Київ у «насильстві, неонацизмі та неослабному націоналізмі», який «заохочують західні спонсори». Також він заявив про Євромайдан 2014 року і війну на Донбасі. Цитати з його виступу опублікувала місія Росії при ООН на сторінці в Twitter.

Голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матильда Богнер раніше заявила, що Росія не виконує рекомендації ООН з прав людини в Криму.

16 лютого Верховна Рада України звернулася до міжнародних інституцій із закликом засудити російську анексію Криму і порушення прав людини на півострові. У річницю спротиву Криму російській окупації низка західних країн зробили заяви із закликом до Росії. Після цього в Кремлі заявили, що «анексії не було», а спікер МЗС Росії Марія Захарова закликала припинити «розповідати нісенітниці» про Крим.

Ще на цю тему