Італійський есмінець приєднався до корабельної групи Великої Британії / Фото

09:00 02.06.2021

Італійський ракетний есмінець Andrea Doria приєднався до британського авіаносця HMS Queen Elizabeth та його ударної корабельної групи.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на UK Defence Journal.

Корабель буде знаходитися у складі групи протягом 10 днів. Італійський есмінець замінить британський фрегат HMS Kent, який вирушає працювати у складі Постійною морською групою НАТО 2 (NATO Maritime Group Two) для сприяння морській безпеці в Середземному морі.

Італійський есмінець приєднався до корабельної групи Великої Британії. Фото: UK Defence Journal

Міжнародна програма створення цього корабля розпочалась як загальний фрегат нового покоління (Horizon / Common New Generation Frigate) у багатонаціональній співпраці з виробництва нового покоління фрегатів ППО. Вона здійснювалася спільно Великою Британією-Францією-Італією з метою створення єдиного корабля для трьох країн.

Однак, різні національні вимоги, аргументи щодо спільної роботи та затримки призвели до того що у 1999 році з проекту вийшла Британія, та розпочала власний національний проект – есмінець Type 45.

Andrea Doria є головним з двох ракетних есмінців, замовлених Міністерством оборони Італії. Цей корабель італійської серії був закладений в липні 2002 року і спущений на воду 14 жовтня 2005-го.

Церемонія спуску на воду другого корабля – D 554 Caio Duilio, закладеного в 2003 році, відбулася в жовтні 2007-го.

Ракетний есмінець проекту Horizon має водотоннажність 6 700 т, довжину 150,6 м, ширину 20,4 м і осадку 5,1 м.

Корабель оснащений комбінованою дизель-турбінною головною енергетичною установкою і розвиває найбільшу швидкість ходу 29 вуз.

Дальність плавання становить 6 тис. морських миль при швидкості 17 вуз. Екіпаж 200 осіб.

Озброєння-вісім пускових установок (2 х 4) ПКР, ЗРК PAAMS, і установок вертикального пуску А-43 Sylver (на 48 зенітних ракет Aster- 15 і Aster-30), три 76-мм артустановки Super Rapid, дві 25-мм артустановки, два торпедні апарати з малокаліберними торпедами MU-90.

Корабель обладнаний вертолітним майданчиком з ангаром для базування вертольотів типів ЕН-101 і NH-90.

Як повідомлялося, авіаносна група ВМС Великобританії на чолі з авіаносцем HMS «Queen Elizabeth» увійшла в Середземне море.

Ще на цю тему