Візит Пашиняна у Францію: Єреван подякував за «дружню позицію» Парижа, Макрон пообіцяв відновити мир у регіоні

18:41 01.06.2021

В.о. прем’єр-міністра Вірменії Нікол Пашинян у вівторок в ході робочого візиту до Франції провів зустріч з головою Національних зборів Рішаром Ферраном, в ході якої підкреслив дружню позицію Парижа з вирішення ситуації на вірмено-азербайджанському кордоні.

Про це повідомляє пресслужба вірменського кабміну, передає УНН.

«В.о прем’єра повідомив обставини інцидентів на вірмено-азербайджанському кордоні і підкреслив дружнє ставлення Франції. За словами Пашиняна, Франція висловила чітку, недвозначну і таку, що не вводить в оману позицію, зазначивши, що Вірменія у співпраці з міжнародними партнерами намагається врегулювати прикордонну ситуацію дипломатичним шляхом», — наголошується в релізі уряду Вірменії.

Як повідомляє пресслужба Пашиняна, «він подякував за теплий прийом і зазначив, що Вірменія в усі тяжкі часи відчувала підтримку дружньої Франції, в тому числі депутатів Сенату і Національних зборів».

«Торкаючись врегулювання нагірно-карабаського конфлікту, Пашинян підкреслив активну роль співголів Мінської групи ОБСЄ в цьому процесі», — йдеться в повідомленні вірменського уряду.

Заява президента Франції

Франція сприятиме відновленню миру і розвитку діалогу між Вірменією і Азербайджаном. Про це заявив президент Франції Емманюель Макрон на зустрічі з в.о. прем’єр-міністра Вірменії Ніколом Пашиняном в Парижі.

«В якості співголови Мінської групи ОБСЄ разом з Росією і США Франція має намір зробити все, щоб добитися деескалації та відновлення діалогу, в тому числі прямого, між сторонами», — сказав французький лідер. Він підкреслив, що, «в зв’язку з недавніми подіями на кордоні (Вірменії і Азербайджану), його делімітація повинна здійснюватися тільки шляхом переговорів і без застосування сили».

Макрон зазначив, що «азербайджанські війська повинні покинути територію Вірменії». «Сторони повинні повернутися на позиції, які вони займали станом на 11 травня», — підкреслив президент Франції.

Водночас він зауважив, що «режим припинення вогню глобально дотримується в Нагірному Карабасі, але залишається ще багато чого зробити». «Франція готова продовжувати свою підтримку населення», — запевнив Макрон. «Я також думаю про необхідність звільнення всіх полонених, зняття обмежень на доступ гуманітарних організацій і про складне питання замінованих зон», — продовжив він.

За словами французького лідера, «вкрай важливим є питання захисту культурної спадщини у Нагірному Карабасі». «Як мусульманська, так і християнська спадщини повинні бути збережені», — зазначив Макрон.

«На противагу складній ситуації, з якою зіткнулася Вірменія, Франція як завжди знаходиться разом з нею, в першу чергу з гуманітарного плану», — запевнив президент республіки. Він зазначив, що в центрі дискусій в Парижі також знаходяться питання економічного співробітництва. «Франція і Вірменія співпрацюють у багатьох секторах, в тому числі заради зобов’язань по боротьбі з кліматичними змінами. Ця тема є пріоритетом для наших країн», — сказав французький лідер, подякувавши Пашиняну за візит.

Ще на цю тему