У незаконно засудженого українського активіста Олега Приходька погіршується стан здоров’я – консул України

10:21 01.06.2021

У незаконно засудженого в Росії українського активіста з окупованого Криму Олега Приходька, якого незабаром етапують із СІЗО-1 Ростова-на-Дону в колонію суворого режиму для відбування терміну покарання, погіршується стан здоров'я.

Олег Приходько у Південному окружному військовому суді, Ростов-на-Дону Фото: Ґрати

Про це громадському об’єднанню «Кримська солідарність» повідомив консул України Тарас Малишевський, який 28 травня відвідав Приходька в СІЗО.

Як зазначають активісти, можливо, у дипломата була остання зустріч з активістом в цій установі перед очікуваним етапуванням в колонію суворого режиму після того як 17 травня апеляційний суд залишив без змін вирок про 5-річне позбавлення волі Приходька. Після відхилення апеляції його мають відправити до колонії протягом 10 днів. Точна дата і місце наступного утримання Приходька невідомі ні адвокатам, ні консулам до прибуття в кінцевий пункт.

Малишевський констатує, що літню людину «з цілим списком захворювань» очікує вкрай важкий період, коли людина залишається один на один з системою конвоювання. «На кону стоїть лише одне: не втратити і без того слабке здоров’я і просто вижити», – зазначив він.

За словами дипломата, зараз Приходько страждає від опухання ніг і хронічних захворювань внутрішніх органів. Крім того, ліки, які передала родина, прийшли з 8-денним запізненням після розкриття посилки. Малишевський обговорив цю проблему з адміністрацією СІЗО, як і вилучення частини переданих товарів.

Як повідомлялось, 17 травня 2021 року у Росії Апеляційний військовий суд міста Власіха (Московська область), розглянувши апеляцію захисту, залишив без змін вирок Південного окружного військового суду (Ростов-на-Дону), за яким український активіст з окупованого Криму Олег Приходько був засуджений до 5 років позбавлення волі.

Ще на цю тему