Українські консули відвідали політв’язнів з Криму в російських СІЗО

20:20 31.05.2021

Українські консули в Росії Тарас Малишевський і Юрій Довгуля відвідали ув’язнених за політичними мотивами громадян України в російських СІЗО Новочеркаська і Ростова-на-Дону. 

Як передає «Кримська солідарність», консули відвідали фігурантів «красногвардійської групи» у «справі хізб ут-Тахрір» Рустема Емірусеінова, Арсена Абхаїрова і Ескендера Абдулганієва, а також Вадима Бектемірова, Зекір’ю Муратова і Олега Приходька, пише QHA.

Фігурантам «красногвардійської групи» передали листи від родин, а Емурсеінову ще й малюнки від доньки Хатідже, якій напередодні виповнилося 11 років. Абдулганієва тримають у камері з 11 людьми, Абхаїрова тримають у камері на п’ять людей, а Емурсеінова — на чотири людини.

Умови утримання і стан здоров'я в цілому у всіх трьох задовільний, за винятком проблем із зубами, — підкресли Довгуля.

Малишевський передав, що Бектемірова тримають у спецблоці, де є вікно і навіть гаряча вода. Політв’язень вказав, що був радий побачити рідних і небайдужих під час останнього судового засідання. «Передайте мамі, що син в належному моральному і фізичному стані, не втрачає надії і вірить, що може її міцно обійняти, як було раніше», — попросив кримський татарин.

Муратов має третю групу інвалідності, і наразі у СІЗО бореться з гіпертонією, серцевою недостатністю, тиском та іншими хворобами. Останні 10 днів він застуджений. При цьому 63-річного чоловіка російські судові пристави змусили із застебнутими наручниками йти сходинками з підвального приміщення до зали суду на п’ятому поверсі.

Приходька у 10-денний термін мають відправити з СІЗО до колонії суворого режиму, хоча точна дата і місце наступного тримання Приходька невідомі ні адвокатам, ні консулам.

Чоловіка, який має цілий список захворювань, очікує важкий етап конвою. На кону стоїть лише одне: не втратити і без того слабке здоров'я і просто вижити. Приходько передає слова подяки авторам листів, які приходять до нього з усього світу, найбільше з України, — сказав Малишевський.

Наразі Приходька турбують хронічні захворювання внутрішніх органів і набряклість ніг. Громадянин України розповів, що ліки, які передала родина, прийшли з 8-денним запізненням. Посилка була розкрита, а частина продуктів зникла.

Апеляційний військовий суд у селищі Власіха (Московська область, Росія) зняв з розгляду матеріали проти кримських татар з «красногвардійської групи» у «справі Хізб ут-Тахрір» і повернув їх до суду першої інстанції.

17 травня Апеляційний військовий суд у Московській області ухвалив рішення залишити вирок українцю Олегу Приходьку, засудженому на п'ять років позбавлення волі.

«Київський районний суд» окупованого Сімферополя 8 липня обрав запобіжний захід Ісмету Ібрагімову, Зекір’ї Муратову, Вадиму Бектемірову, Емілю Зіядінову, Аліму Суф’янову і Сейрану Хайретдінову у вигляді тримання під вартою.

Як повідомляли «Кримські новини», під час засідання 25 лютого фігурантам «четвертої бахчисарайської групи» «суддя» продовжив запобіжні заходи до 2 червня 2021 року.
 

Ще на цю тему