У Криму жителі  двох селищ отримують повістки з вимогою з'явитися в Слідкомі РФ

15:20 31.05.2021

Кілька кримських татар з селищ Совєтське і Завітне (Совєтський район окупованого Криму) отримали повістки з вимогою з'явитися в Кіровський міжрайонний слідчий відділ, підконтрольний російській владі, у якості свідків «у невідомій їм кримінальній справі».

Про це повідомили у громадському об'єднанні «Кримська солідарність», пише Крим.Реалії.

«Принаймні троє вже повідомили про візит правоохоронців, серед них активісти – Ваіт Зейналов і Нурі Бекіров. Ті, хто отримав повістки, мають намір написати повідомлювальні листи до слідчого комітету про те, що повістки вручалися у вихідний день, за три години до допиту. Відповідно, всі позбавлені можливості запросити захисника для участі в слідчій дії та реалізувати передбачені законом права», – йдеться в повідомленні активістів.

Публічні пояснення управління російського Слідкому у Криму щодо вручення повісток жителям Совєтського району відсутні.

У п'ятницю, 21 травня, об 11:00 російські силовики прийшли до будинку жителя Совєтського району Мусліма Зеврієва для проведення «слідчих дій». Ніяких протоколів силовики не залишили, але попередили, що можуть «навідатися» ще раз, повідомив Зеврієв.

Публічні коментарі силових і правоохоронних відомств щодо даного обшуку так і не надійшли.

До цього 19 травня повідомлялося, що до кореспондента громадського об'єднання «Кримська солідарність» Зідана Аджікелямова приїхали з «процесуальними заходами» кілька поліцейських і співробітників ФСБ.

Раніше проходили обшуки російських силовиків в селі Завітне Совєтського району. Пізніше стало відомо, що під Сімферополем в селі Дубки почався ще один обшук в одному з будинків, де був застрелений громадянин Узбекистану Набі (Аюб) Рахімов. Після цього на сайті управління російського Слідкому у Криму і Севастополі з'явилася інформація про порушення кримінальної справи відносно чоловіка без вказівки імені та прізвища, який нібито стріляв по співробітниках ФСБ, які виконували «оперативне завдання». Пізніше в ФСБ повідомили про «ліквідацію збройного бойовика» в Криму.

Підконтрольний Росії Совєцький районний суд 11 травня виніс рішення про видворення дружини застреленого чоловіка Сохіби Бурханової. Її звинуватили в порушенні іноземним громадянином або особою без громадянства правил в'їзду в Росію або режиму перебування (частина 1.1 статті 18.8 КоАП Росії).

У Прокуратурі АРК і Севастополя повідомляли, що вживають «всіх необхідних заходів» для встановлення обставин вбивства громадянина Узбекистану Аюба (Набі) Рахімова під Сімферополем.
 

Ще на цю тему