В акваторії Чорного моря відбулися масштабні антитерористичні навчання СБУ

10:21 26.05.2021

На Одещині Служба безпеки України провела масштабні антитерористичні навчання в акваторії Чорного моря.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на пресслужбу Управління СБУ в Одеській області.

У спецслужбі зазначили, що метою тренувань стало вдосконалення міжвідомчої взаємодії під час проведення антитерористичної операції на об’єктах підвищеної небезпеки і транспортної інфраструктури.

«За легендою навчань, декілька «диверсійних груп» намагалися здійснити теракти на території Одеського припортового заводу та морського порту Південний. Ще одна група озброєних «терористів» захопила вантажне судно. При цьому «зловмисники» захопили у «заручники» екіпаж судна і висунули вимоги», – йдеться у повідомленні.

Антитерористична операція на захопленому терористами судні проходила у кілька етапів: після завершення переговорів розпочалася активна фаза. Силами штурмових груп спецпідрозділу СБУ «Альфа» проведено навчальну операцію з нейтралізації диверсантів і звільнення «заручників».

Повідомляється, що учасники навчань поетапно відпрацювали комплекс спільних дій для виявлення та локалізації зловмисників, звільнення заручників і ліквідації потенційних наслідків надзвичайних ситуацій.

«Заходи відбулися в умовах максимально наближених до реальних, у тому числі у нічний час і складних погодних умовах. У навчаннях взяли участь підрозділи СБУ, Держприкордонслужби, Національної поліції, Держслужби з надзвичайних ситуацій, Збройних Сил України, Національної гвардії, Морської пошуково-рятувальної служби, Адміністрації морських портів України та Одеського припортового заводу, а також представники органів місцевої влади». 

Координаційна група ретельно проаналізувала всі складові спецоперації, відзначивши ефективність задіяних сил і засобів, спрямованих на протидію терористичним проявам. За підсумками навчань розроблено рекомендації з вдосконалення алгоритму дій підрозділів, задіяних в антитерористичних заходах.

У Службі безпеки зазначають, що регулярне проведення таких навчань дозволяє суб’єктам боротьби із тероризмом посилити ефективність спільних дій під час проведення відповідних операцій.

Раніше, в першій половині травня, СБУ відпрацювала звільнення захопленого «терористами» судна у Чорному морі. Саме таке завдання стояло перед спецпризначенцями ЦСО «А» під час антидиверсійних навчань, які нещодавно відбулися в Одеській області.

Як саме спецпризначенці СБУ виконали поставлене завдання, можна побачити у представленому відео.

«Диверсанти» готували теракт у прибережній зоні. Він міг призвести до загибелі мирних жителів, а також екологічної та економічної катастроф у регіоні. Зазначається, що у спецоперації були задіяні підрозділи водолазів, безпілотники та штурмові групи.

Ще на цю тему