У Росії винесли окремі ухвали відразу трьом кримським адвокатам

11:00 25.05.2021

Суддя Південного окружного військового суду Росії Олег Волков виписав окремі ухвали відразу трьом кримським адвокатам – Емілю Курбедінову, Едему Семедляєву і Назіму Шейхмамбетову. 

Про це повідомили в громадському об'єднанні «Кримська солідарність», пише Крим.Реалії.

Активісти нагадали, що всі ці адвокати представляють інтереси фігурантів другої сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір». Суддя ухвалив рішення у зв'язку з неявкою захисників до суду на процес Раїма Айвазова, Ремзі Бекірова, Різи Ізетова, Шабана Умерова та Фархода Базарова 11 і 12 травня 2021 року.

Як уточнюється, адвокати мотивували свою неявку тим, що перебували у службовому відрядженні з 4 до 8 травня, і після повернення Роспотребнадзор вимагав від них дотримуватися режиму самоізоляції до результатів ПЛР-тестів на коронавірус. При цьому лабораторії, які проводять тести, почали працювати тільки 11 травня.

В об'єднанні додали, що захисники надали всі відповідні документи, що підтверджують обґрунтованість їх неявки, але суд не взяв їх до уваги і виніс кожному з них окрему ухвалу.

«Думаю, що це тиск на захист у зв'язку з нашою активною позицією. Ми довели, що причини неявки були поважні. Інакше це пояснити не можна», – висловив думку Назім Шейхмамбетов.

Раніше повідомлялося, що кримські татари, які проходять у сімферопольській «справі «Хізб ут-Тахрір», були етаповані в слідчий ізолятор №1 російського Ростова-на-Дону.

Співробітники ФСБ, МВС Росії та Росгвардіі 27 березня 2019 року провели в Криму обшуки в будинках кримськотатарських активістів, у тому числі представників громадського об'єднання «Кримська солідарність». Загалом затримали 24 особи.

27 і 28 березня 2019 року російський райсуд Сімферополя заарештував усіх затриманих.

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір засудив арешт активістів «Кримської солідарності» і громадянських журналістів. Він закликав до їх негайного звільнення із СІЗО.

У Міністерстві закордонних справ Росії заявили, що ці заклики представника ОБСЄ викликають «подив».

Правозахисний центр «Меморіал» визнав політв'язнями 24 кримськотатарських активістів, затриманих російськими силовиками 27 березня 2019 року в Криму.
 

Ще на цю тему