У Криму силовики провели обшук в будинку кримськотатарського активіста Мусліма Зеврієва / Відео, фото

20:20 21.05.2021

В окупованому Криму 21 травня російські силовики провели обшук в будинку кримськотатарського активіста Мусліма Зеврієва в селищі Совєтський Совєтського району. 

У нього вилучили комп'ютер, телефон і записники.

Про це повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність», пише Центр журналістських розслідувань.

За інформацією активістів, «процесуальні заходи» силовики почали об 11:00.

Як розповів сам Зеврієв, слідчі дії проводилися в рамках статті 205.5 КК РФ (організація діяльності терористичної організації і участь в діяльності такої організації).

«Подивилися врем’янку, гараж, будинок. Людей 10 було, з них двоє козаків у якості понятих. Вилучили комп’ютер, телефон, флешки, кілька книг, мої записники, зошит з арабської мови», – сказав Зеврієв.

Він додав, що не підписував протоколів за результатами обшуку і їх копій йому не надали. Також силовики попередили, що оскільки активіст з ними не співпрацює, то з ним «доведеться спілкуватися ще» і поїхали.

Фото: Facebook Крымская солидарность

11 травня 2021 року в Криму в селі Дубки біля Сімферополя пройшов обшук в недобудованому будинку кримських татар. Там знаходився громадянин Узбекистану Набі (Аюб) Рахімов, в будинку якого в селі Завітному Совєтського району вранці російські силовики також провели слідчі заходи. Пізніше стало відомо, що Рахімов був убитий під час обшуку, який проводили співробітники ФСБ в супроводі бійців спецпідрозділу «Альфа», які брали будинок штурмом. Власника будинку, де проходив обшук – Сейдамета Гафарова силовики затримали.

19 травня 2021 року в Криму співробітники поліції і ФСБ провели «обстеження» в формі обшуку будинку кореспондента громадського об’єднання «Кримська солідарність» Зідана Аджікелямова в селищі Совєтський, Совєтського району. Після завершення процесуальних заходів силовики поїхали. Цивільного журналіста не затримували і не обмежували в свободі пересування.

Ще на цю тему