Азербайджанська SOCAR в червні почне поставки дизпалива «Роснефти» в напрямку України та Угорщини

08:41 20.05.2021

Азербайджанська Держнафтокомпанія SOCAR в червні почне поставки дизельного палива з НПЗ російської «Роснефти» в напрямку України та Угорщини.

Про це агентству Reuters повідомили три джерела в галузі, передає УНН.

Повідомляється, що мова йде про обсяг 100,000 – 200,000 тонн в місяць.

Як зазначає агентство, «Роснефть» шукала агента для полегшення поставок палива в Україну після того, як швейцарський трейдер Proton Energy, колишній ексклюзивний постачальник дизельного палива і скрапленого газу в Україну, призупинив поставки російського дизельного палива в країну в квітні.

Представник SOCAR повідомив Reuters, що азербайджанська державна компанія підписала угоду з «Роснефтью» про продаж нафтопродуктів в Східній Європі, Польщі, країнах Балтії, Україні та інших країнах.

За словами одного з джерел, поки почнуться поставки в Угорщину, Польщу і Україну по трубопроводу, що проходить через Білорусь і по залізницях. Інше джерело повідомило, що постачання невеликих «тестових» обсягів можливе вже в кінці цього місяця.

У березні в ЗМІ з’явилася інформація про те, що швейцарська торгова компанія Proton Energy Group SA припиняє поставки нафтопродуктів в Україну з 1 квітня. Компанія пояснила причини свого рішення діями української влади.

Так, компанія начебто отримала інформацію від одного з членів Нафтогазової асоціації України про те, що СБУ настійно рекомендує учасникам українського паливного ринку не співпрацювати з Proton Energy і утримуватися від покупки її нафтопродуктів.

У свою чергу в Мінекономіки на фоні ситуації, що склалася заявили, що ризики дефіциту палива в країні відсутні.