Меджліс:  Для деокупації Криму потрібне об’єднання зусиль України і міжнародного співтовариства

08:20 19.05.2021

Над корінним народом Криму, як і 77 років тому, нависла загроза знищення, тому лише об'єднанням зусиль України і міжнародного співтовариства для деокупації Криму можна відвести нову біду від кримськотатарського народу і уникнути повторення геноциду 1944 року.

Про це йдеться в заяві Меджлісу кримськотатарського народу до 77-х роковин геноциду кримськотатарського народу, яку 18 травня опублікував голова Меджлісу Рефат Чубаров на своїй сторінці у Facebook, передає Центр журналістських розслідцувань.

У Меджлісі нагадали, що 77 років тому, 18 травня 1944 року, комуністичним режимом СРСР було здійснено злочинну депортацію кримськотатарського народу з його Батьківщини – Криму – у віддалені райони Центральної Азії, Сибіру та Уралу.

При цьому, попри катастрофічні людські втрати, понесені в перші роки вигнання внаслідок голоду, масових захворювань, знущань і каторжних робіт в місцях спецпоселень, цілеспрямовану мовну та культурну асиміляцію, кримськотатарський народ зміг вистояти і повернутися на свою Батьківщину завдяки своїй самовідданій боротьбі.

«Сподівання і реальні можливості відновлення в умовах демократизації незалежної України колективних прав кримськотатарського народу, відродження і розвитку кримськотатарської мови, національної культури, повернення справжньої історії Криму і його корінного народу, опинилися під загрозою з 2014 року, коли Російська Федерація захопила і незаконно спробувала анексувати Крим, який є невід’ємною частиною України», – йдеться у заяві.

У Меджлісі вказали, що здійснення з боку державних органів РФ, яка окупувала Крим, системного тиску на кримськотатарський народ, включаючи заборону його представницьких інститутів – Меджлісу кримськотатарського народу та Курултаю кримськотатарського народу, організація етнічно і політично вмотивованих переслідувань, прискорене заселення півострову громадянами РФ з метою штучної зміни демографічного і етнічного складу населення Криму є свідомою політикою етноциду кримськотатарського народу.

«В умовах ХХI століття, коли над корінним народом Криму, як і 77 років тому, нависла загроза знищення, лише об’єднанням зусиль України і міжнародного співтовариства по деокупації Криму можна відвести нову біду від кримськотатарського народу і уникнути повторення геноциду 1944 року», – вважають автори заяви.

В зв’язку з цим Меджліс закликав міжнародне співтовариство об’єднатися навколо Кримської платформи і якомога швидше вжити термінових і жорстких заходів примусу РФ до дотримання норм міжнародного права.

«Усунення загрози знищення кримськотатарського народу вимагає термінового відновлення колективних прав корінного кримськотатарського народу, включаючи його право на самовизначення в формі національно-територіальної автономії Криму в складі незалежної України. Меджліс кримськотатарського народу закликає Президента України як гаранта державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина законодавчо забезпечити відновлення колективних прав кримськотатарського народу», – йдеться у заяві.

Як повідомлялось, 18 травня в Україні і в окупованому Криму вшановують пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу. Однак через пандемію коронавірусу цього року не проводяться масові меморіальні заходи до 77-х роковин злочинної депортації сталінським режимом кримських татар з їх історичної Батьківщини – Кримського півострова.

Меморіальні заходи, присвячені пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу, в Україні щорічно проходять 18 травня. В цей день згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ Криму – кримських татар – вислали за межі півострова в Середню Азію і віддалені райони Росії. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб. В дорозі і в перші роки в місцях депортації від голоду і хвороб загинули 46% кримських татар.

У Криму щорічно з нагоди річниці Дня депортації проходили масові заходи, в тому числі траурний мітинг в центрі кримської столиці. Але після анексії півострова Росією в березні 2014 року, проведення подібних акцій в центрі Сімферополя заборонили.
 

Ще на цю тему