«Зоряний лицар» проти «російського ведмедя»

17:01 14.05.2021

В Південній Європі розпочалися найбільші в історії міжнародні навчання ВПС країн НАТО Astral Knight 21 («Зоряний лицар 21»).

Інтегровані навчання з протиповітряної та протиракетної оборони пройдуть під командуванням Військово-повітряних сил США у Європі та Африці (USAFE-AFAFRICA) з 13 по 22 травня в повітряному просторі Італії, Словенії, Чорногорії, Албанії та Хорватії за участі військових з США, Албанії, Хорватії, Греції, Італії та Словенії. 

Це найбільші до сьогодні навчання такого типу. Вони є частиною міжнародних навчань Defender Europe 21.

Братимуть активну участь у Astral Knight 21 близько 50 літаків - американські F-15, F-16, B-52, KC-135, KC-46 та KC-10, E-3 AWACS, C-130; італійські F-35 та AWACS; грецькі F-16 та EMB-145H; хорватські МіГ-21 та гвінтокрили HH-60 ВПС США.

«Ми раді розпочати такі потужні навчання з такою кількістю наших партнерів по коаліції для проведення найбільших навчань під керівництвом USAFE в Європі, - сказав генерал-майор Грег Семмель, представник командування USAFE-AFAFRICA та керівник навчань Astral Knight 21. - Інтегруючи активи США та союзників, ми можемо підвищити обізнаність та посилити зусилля стримування, роблячи наші можливості сильнішими та стійкішими, підвищуючи готовність та оперативність, ефективність та сумісність».

Ці масштабні ракетно-повітряні маневри, призначені, згідно з повідомленням ВВС США, для підтримки колективної оборони та безпеки союзників по НАТО та американських сил у Європі.

Astral Knight 21 має на меті посилити інтеграцію командування та управління, координацію та взаємодію повітряних, наземних та морських потенціалів, та сприяти створенню об'єднаних сил, здатних перешкодити ворогу ефективно застосовувати наступальну авіацію та ракетну зброю.

«Звичайно, потенційний «ворог» завжди однаковий – «російський ведмідь», – зазначає італійське видання Friuli Sera.

Ще на цю тему