Пентагон дорікнув Росії в непрозорості під час проведення навчань у Криму і на кордоні з Україною

14:21 14.05.2021

Контраст у прозорості проведення військових навчань Сполученими Штатами та їхніми європейськими союзниками з Росією очевидний.

Про це сказав на брифінгу 13 травня прессекретар Пентагону Джон Кірбі. Стенограму його виступу опубліковано на сайті відомства.

Він розповів журналістам про військові навчання НАТО Defender Europe 21.

«Масштабні навчання спрямовані на підвищення готовності й оперативної сумісності союзників і партнерів по НАТО. Їх очолює армія США і Європи, у них беруть участь повітряні й морські сили США», – повідомило командування.

Навчання Defender Europe 21 продовжує підводний човен USS New Mexico класу «Вірджинія», який прибув у норвезьке місто Тромсе. У найближчі кілька днів навчання проведуть в Албанії, Боснії і Герцеговині, Хорватії, Німеччині та Північній Македонії, поінформував Кірбі.

Прессекретар Пентагону оголосив про початок навчань Astral Knight 2021 у Європі та Африці, у яких проведуть комплексні випробування ППО і ПРО. Там будуть брати участь військовослужбовці зі США, Албанії, Хорватії, Греції, Італії та Словенії.

«Вони зосереджені на захисті головної місцевості, заплановані тренування поєднуватимуть льотні операції та комп'ютерні сценарії», – сказав він.

Альянс НАТО обговорив навчання Steadfast Defender із журналістами в Брюсселі цього тижня, підкреслили в Пентагоні. Генерал-лейтенант французької армії Бріс Худе сказав, що навчання мають оборонний характер.

«Steadfast Defender підвищить готовність до захисту НАТО. Ми тренуємося, щоб бути готовими оперативно реагувати. Ми і далі розповідатимемо якомога частіше про перебіг цих навчань», – сказав Кірбі.

Прессекретар Пентагону запропонував журналістам порівняти рівень прозорості, з якою висвітлюють навчання НАТО і США, з тим, як Росія надавала інформацію про скупчення військ у Криму і вздовж кордону з Україною.

«Росіяни спрямували в цей район більше ніж 100 тис. людей без єдиного пояснення. [...] Нехай скажуть, що у них там є і для чого. Ми бачили, як деякі російські війська йдуть, але не всі. Чесно кажучи, [відведення військ РФ] ніколи не було абсолютно зрозумілим. Ми бачили коментарі про те, що це були навчання, але велика кількість російських сил ще залишається в цих областях», – резюмував Кірбі.
 

Ще на цю тему