Коронавірус: Верховна Рада хоче полегшити кримчанам умови перетину кордону

09:21 14.05.2021

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, що пропонує звільнити жителів тимчасово окупованих територій (ТОТ) від адміністративної відповідальності за вимушене порушення кордону.

Відповідний документ опублікований на сайті українського уряду.

Як уточнюється, через коронавірусні обмеження жителі Криму і Донбасу змушені виїжджати через неконтрольовану частину кордону, щоб потрапити на підконтрольну Києву територію.

Коментуючи реєстрацію законопроєкту, менеджер з адвокації Центру прав людини ZMINA Олена Луньова повідомила, що вважає цей документ вкрай необхідним для збереження зв'язків із жителями окупованих територій.

Вона нагадала, що після початку пандемії перетин КПВВ значно ускладнився через дії окупаційних органів влади, які закривають або обмежують роботу пунктів пропуску на лінії розмежування на сході України та на адміністративному кордоні з анексованим Кримом.

Так, наприклад, «влада» Криму запровадила додаткові жорсткі правила в'їзду-виїзду на півострів за наявності підтверджених родинних зв'язків і обмежили кількість перетинів протягом дії карантину.

«Реальність нині така, що людям і так нелегко їхати з ТОТ, вони витрачають великі кошти на поїздку в Україну через Росію, так ще й змушені платити штрафи. Це надає на них охолоджуючий ефект і є вагомим бар'єром для поїздок на підконтрольну Україні територію. Зі свого боку, це призводить до переривання зв'язків з Україною, чого так домагаються Російська Федерація та окупаційні адміністрації», – прокоментувала Луньова.

Ще на цю тему