Рада Європи звинуватила Грецію у незаконному видворенні мігрантів

15:41 12.05.2021

У Раді Європи закликали Грецію припинити незаконні видворення шукачів притулку на своїх кордонах, що Афіни заперечують.

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на Ekathimerini.

У листі до грецьких міністрів від 3 травня, опублікованому в середу, уповноважена Ради Європи з прав людини Дуня Міятович зазначила, що, як мінімум, з 2017 року шукачі притулку незаконно повернулися до Туреччини або залишилися в морі.

Агентство ООН з питань біженців також зібрало інформацію, яка вказує на кілька десятків видворень мігрантів з січня 2020 року, йдеться в листі Міятович.

«Я закликаю вас покласти край цій практиці та забезпечити проведення незалежних та ефективних розслідувань усіх заяв про видворення та жорстоке поводження з боку сил безпеки», – заявила вона.

У відповіді, також опублікованому офісом Міятович, Греція заявила, що розслідувала ці звинувачення і визнала їх «в основному необґрунтованими».

«Дії, здійснені грецькою владою на наших морських кордонах, здійснюються у повній відповідності до міжнародних зобов'язань країни», – заявили у грецькому уряді.

Вони заявили, що Греція врятувала тисячі людей з початку європейської міграційної кризи у 2015 році, і офіцерам доводилося виконувати свою роботу «на тлі несприятливого середовища з оманливою інформацією, що надходить у більшості випадків із мереж контрабандистів».

Міятович також зазначила, що умови життя в переповнених острівних таборах Греції залишаються «неякісними».

Ще на цю тему