Президент Болгарії представив новий уряд та закликав його «розкрити істину» про попередників

13:41 12.05.2021

Президент Болгарії Румен Радев представив в середу новий технічний уряд країни і поставив перед ним першочергові завдання з управління державою.

Крім проведення нових виборів, в завдання нового кабінету увійшло «розкриття істини» про роботу попереднього уряду, пише УНН з посиланням на bTV.

«На нас чекають важкі місяці, важка спадщина і сильний опір сил статус-кво (партії, які домінували в політичному житті країни останні 10 років). У цій обстановці перед кабінетом міністрів стоять важливі завдання: необхідно гарантувати нормальне функціонування держави, провести чесні вибори, оголошуючи війну купленому голосуванню, розкрити істину про попереднє управління, наскільки це можливо буде зробити за два місяці, зробити перший крок у зміцненні державності, дати впевненість громадянам , що країна може управлятися шанобливо, прозоро і відповідально», — оголосив президент.

Радев зазначив, що уряд політичної партії «Громадяни за європейський розвиток Болгарії» «спустошив скарбницю неясними проектами» і уникнув відповідальності, відмовившись внести до парламенту пропозицію про актуалізацію бюджету. «Вам треба буде докласти максимальних зусиль, щоб довести, що турбота про громадян це найважливіше завдання для керівників країною», — вказав глава держави.

Прем’єр-міністр технічного уряду Стефан Янєв підкреслив під час церемонії представлення, що уряд буде працювати під гаслом «повага, прозорість, професіоналізм». «Будемо разом працювати в ім’я інтересів і на користь громадян. Основний пріоритет по конституції — проведення чесних і демократичних виборів при суворому дотриманні закону. Очікую від всіх органів влади організованої роботи і безкомпромісності при порушеннях. Не можу брати на себе зобов’язання, що за цей період ми впораємося з рішенням проблем, накопичених роками, але спробуємо», — сказав Янев.

Він підкреслив, що пандемія викликала в країні комбіновану кризу, впоратися з якою можна тільки об’єднаними зусиллями.

Президент Болгарії Румен Радев підписав у вівторок указ про призначення з 12 травня технічного уряду, якому належить управляти країною аж до проведення нових виборів в 46-ті Народні збори (парламент) Болгарії, запланованих на 11 липня.

Прем’єр-міністром технічного кабінету призначений колишній секретар глави держави з питань безпеки і оборони Стефан Янєв.

Одночасно було розпущено обрані тільки 4 квітня 45-ті Народні збори Болгарії, які так і не змогли сформувати новий кабінет.

Ще на цю тему