В Грузії під заставу випустили з в'язниці лідера опозиції

08:40 11.05.2021

Главу опозиційної партії Грузії «Єдиний національний рух» (ЄНР) Никанора Мелія в понеділок, 10 травня, звільнили з попереднього ув'язнення на підставі внесеної за нього фондом European Endowment for Democracy застави в розмірі 40 тисяч ларі (близько $12 тисяч). 

Мелія затримали в лютому під час штурму офісу партії, пише ZN.UA.

Мелія затримали у справі про заворушення в Тбілісі 20 червня 2019 року, коли сотні прихильників опозиції намагалися штурмом увірватися в будівлю парламенту.

Прокуратура звинувачує його в організації, керівництві та участі в насильницьких діях на акції протесту перед будівлею грузинського парламентуу червні 2019 року.

Звільнення з попереднього ув'язнення Мелія було однією з умов підписаної 19 квітня грузинською владою та опозицією угоди щодо стабілізації політичної ситуації в Грузії, яка була підготовлена головою Європейської ради Шарлем Мішелем.

Мелія відмовлявся платити заставу і вимагав від влади свого звільнення без жодних умов, бо вважав своє затримання політичним переслідуванням з боку влади.

У підписаному документі опозиція та влада домовилася про прийняття закону про амністію для всіх осіб, проти яких порушено кримінальні справи за його відсутності 20 червня 2019 року в Тбілісі. Амністія повинна бути затверджена парламентом в найближчі тижні, і вона стосується і Мелія.
 

Ще на цю тему