Лукашенко і Путін обговорили прагнення України в НАТО

12:41 10.05.2021

Олександр Лукашенко провів телефонну розмову з президентом Росії Володимиром Путіним. 

Про це повідомляється на сайті президента Республіки Білорусь. 

У розмові вони «торкнулися ситуації в Україні, а також прагнення цієї країни до тісної взаємодії з НАТО».

Лукашенко і Путін обговорили графік спільних заходів і домовилися найближчим часом зустрітися, щоб обговорити «наявні проблеми, які стоять перед країнами». 

Вступ України до НАТО

На початку квітня під час телефонної розмови з генсекретарем НАТО Єнсом Столтенбергом президент України Володимир Зеленський назвав НАТО єдиним шляхом до закінчення війни на Донбасі.

«Ми віддані реформуванню нашої армії і оборонного сектора, але одними реформами Росію не зупинити. НАТО-це єдиний шлях до закінчення війни на Донбасі. ПДЧ стане справжнім сигналом для РФ», – сказав президент.

Він також закликав країни-члени Організації Північноатлантичного договору і надалі посилювати присутність Альянсу в Чорноморському регіоні.

У Кремлі в свою чергу заявили, що членство в НАТО може лише погіршити ситуацію на Донбасі.

За словами представниці Міністерства закордонних справ Російської Федерації Марії Захарової, вступ України до НАТО нібито може призвести до «незворотних наслідків для української державності та масштабної ескалації» на південному сході країни.

Представники оборонних відомств США, Канади, Литви, Польщі та Великобританії тим часом підтвердили, що двері Організації Північноатлантичного договору для України залишаються відкритими.

Останнім главою місії України при НАТО був Вадим Пристайко. Однак у 2019 році він став заступником голови Адміністрації президента, а потім міністром закордонних справ. Зараз обов'язки глави місії виконує Георгій Толкачов.


 

Ще на цю тему