Вірменія просить допомоги в РФ для підготовки нової війни за Нагірний Карабах

14:41 06.05.2021

Вірменська армія хоче готувати курсантів у військових вишах РФ та купувати найсучаснішу російську зброю.

Defence Express уже неоднократно розповідав про «сигнали», які свідчать: Вірменія готується до реваншу та хоче воєнним шляхом «переграти» поразку у війні за Нагірний Карабах, що тривала з 27 вересня по 10 листопада 2020 року.

Після поразки у війні Вірменія скотилась у перманентну політичну кризу, яку намагається вирішити у воєнний спосіб
Зокрема, на початку березня цього року вірменський політик Роберт Кочарян, що був президентом цієї країни у 1998-2008 роках заявив, що «мирна домовленість між Вірменією та Азербайджаном є несправедливою та призведе до повторення конфлікту».

А 13 березня – Міноборони Вірменії оголосило про старт масштабних навчань, для проведення яких мали залучити 7,5 тисяч військових, 200 одиниць артилерії, включно із ракетними комплексами, 90 одиниць засобів протиповітряної оборони, танки, авіація та спецпідрозділи.

Тепер маємо новий «сигнал». В.о. міністра оборони Вірменії Вагаршак Арутюнян 5 травня цього року заявив під час звіту перед парламентом заявив, що головне завдання тепер – «привести армію у відповідність новій воєнно-політичній обстановці в регіоні».

Відтак, Вірменія хоче закуповувати нове озброєння та оновлювати систему військової освіти: офіцерів із бойовим досвідом направлять у виші, натомість викладачів – направлять у стройові частини «для набуття практичного досвіду».

Хто буде головним «позичальником» для такої модернізації – розкриває інтерв’ю в.о. прем’єр-міністра Нікола Пашиняна, дане Интерфаксу 6 квітня цього року, напередодні візиту вірменського керманича в Москву.

Окрім загальних пасажів про «вірмено-російську дружбу», Пашинян заявив, що «Вірменія орієнтована на широку та довготривалу воєнно-технічну співпрацю із РФ».

Хоча за два місяці до того, буквально в лютому 2021 року, Пашинян стверджував інше - саме незадовільні характеристики російських комплексів «Искандер» стали призвідником поразки Вірменії.

Тому, вірменська армія хотіла би купувати у росіян найсучасніше озброєння і у тій же комплектації, якою послуговуються збройні сили РФ. Окремий комплімент Пашинян виголосив на адресу російських винищувачів Су-30 – начебто це саме та зброя, що вивела вірменське військо із технологічного рівня 1980-х років до рівня 2020 року.

Також вірменський керманич заявив бажання, аби військові цієї країни пройшли підготовку у військових вишах РФ.

Вірменія заплатила за чотири винищувачі Су-30 більше 120 мільйонів доларів, отримала ці літаки без ракет, тому не змогла відправити у бій

У цій картині не вистачає поки двох головних «пазлів».

Перший – РФ поки не робила жодних публічних заяв по темі можливої поставки нових озброєнь для вірменських збройних сил.

Другий – Вірменія поки сама не проголосила, який саме обсяг ресурсів вона готова витратити для модернізації свого війська. Поки що мова про співвідношення таких цифр.

Один із парадоксів війни за Карабах 2020 року: армія Азербайджану стріляла по вірменським військовим у тому числі й системами виробництва РФ - союзника Вірменії. Мова, наприклад, про системи ТОС-1 "Солнцепек"

За підсумками війни за Карабах 2020 року Вірменія тільки одного озброєннявтратила на суму понад 1 мільярд доларів. На 2021 рік обсяг доходів державного бюджету Вірменії запрограмований на рівні 2,9 мільярдів доларів.

Тобто – щоб лише поновити втрачене у попередній війні, вірменам доведеться витратити еквівалент третини обсягу держказни. Скільки знадобиться для підготовки до нової війни – питання лишається відкритим.

Ще на цю тему