«Суд» розгляне скарги на вирок у справі українського політв’язня Приходька 17 травня

17:20 05.05.2021

Судова колегія в Апеляційному військовому суді міського округу Власіха Московської області 17 травня планує розглянути скаргу захисників на вирок українському активісту з Криму Олегу Приходьку, засудженому на п'ять років позбавлення волі.

Як пише OHA, про це повідомляє «Кримська солідарність», посилаючись на слова захисника Назіма Шейхмамбетова.

Захисник розповів, що представлятиме інтереси українського активіста через відеозв'язок із Кримського гарнізонного військового «суду», підконтрольного Росії.

Окрім скарг сторони захисту, адвокат припускає, що суд також вивчить апеляцію звинувачення, яке теж вимагає перегляду рішення Південного окружного військового суду Росії та збільшення строку ув'язнення Приходьку до 11 років позбавлення волі, як спочатку і вимагав прокурор.

Згідно з практикою — вони одночасно розглядаються, поетапно. І потім вислуховуються доводи сторін, приймаються судом рішення, — сказав Шейхмамбетов.

Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону 3 березня оголосив вирок Приходьку. Захист кримчанина має намір оскаржити це рішення і звертатися до Європейського суду з прав людини.

Нагадаємо, 9 жовтня 2019 року силовики затримали Олега Приходька і залишили на всю ніч у будівлі ФСБ, після чого повезли на обшук у його гараж, де несподівано для нього самого знайшли вибухівку. Приходька заарештували і висунули звинувачення в «підготовці до терористичного акту і незаконному виготовленні вибухових речовин». Пізніше до нього додалися «незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння вибухових речовин або вибухових» і планування вибуху в будівлі Генерального консульства Росії у Львові.

3 березня в Південному окружному військовому суді в Ростові-на-Дону кримського політв'язня Приходька визнали винним у зберіганні вибухівки та підготовці до теракту і призначили йому п'ять років позбавлення волі в колонії суворого режиму з відбуванням покарання один рік у тюрмі.
 

Ще на цю тему