У Туреччині заклали другий корвет для Пакистану

13:40 05.05.2021

На підприємстві Istanbul Naval Shipyard в Стамбулі відбулася церемонія закладки кіля другого корвету проекту MILGEM, що будується для ВМС Пакистану.

Про це повідомляє Associated Press of Pakistan, пише Український міліарний портал.

Головним гостем церемонії був комодор ВМС Пакистану Ехсан Ахмед Хан, крім того у заході брали участь морський аташе Посольства Пакистану в Анкарі капітан Мажар Башир, турецькі високопосадовці та представники суднобудівної галузі.

ВМС Пакистану мають отримати чотири нових корвети, два з яких буде побудовано на суднобудівному підприємстві Istanbul Naval Shipyard у Стамбулі та ще два у Пакистані. Які будуть передані до флоту у 2023 та 2024 роках відповідно.

Переговори про постачання ВМС Пакистану чотирьох корветів турецької розробки почалися у 2015 році, а перший запит на купівлю був направлений у 2017 році.

У травні 2017 року під час виставки IDEF-2017 пакистанська компанія Karachi Shipyard & Engineering Works (KSEW) підписала з турецької STM (Savunma Teknolojileri Muhendislik ve Ticaret AS) лист про наміри в рамках реалізації програми будівництва чотирьох кораблів типу «Ada» (MILGEM) для ВМС Пакистану.

Корвет Heybeliada (F 511) проекту MILGEM ВМС Туреччини Фото з вільних джерел

У липні 2018 року командування ВМС Пакистану уклало офіційний контракт на поставку чотирьох корветів проєкту MILGEM з консорціумом турецьких компаній.

Точна вартість продажу не розкривалася, але за даними ЗМІ, вона склала 1,5 млрд дол. Угода також передбачає передачу Пакистану технологій і прав інтелектуальної власності на проєкт корабля, підготовку інженерного складу.

Замовлені кораблі матимуть водотоннажність 1950 тонн та завдовжки 90 метрів. Матимуть змогу приймати гелікоптер середнього розміру, а також здійснювати патрулювання.

У вересні 2019 року на підприємстві Istanbul Naval Shipyard в присутності президента Туреччини Ердогана і начальника штабу ВМС Пакистану адмірала Зафара Махмуда Аббасі відбулася церемонія різання першої сталі для побудови головного корвета, призначеного для пакистанського флоту.

9 червня 2020 року на пакистанському підприємстві KSEW (Karachi Shipyard & Engineering Works) в Карачі пройшла церемонія різання сталі.