«Литва ніколи не визнає окупацію Росією Криму» — президент Науседа

10:01 04.05.2021

Литва ніколи не визнає окупації Росією частини території України і буде діяти у напрямку деокупації цих територій.

Про це заявив президент Литви Гітанас Науседа під час святкового виступу в Сеймі Польщі з нагоди 230-ї річниці прийняття Конституції Речі Посполитої.

За словами литовського лідеру, мобілізація збройних сил Росії на кордоні з Україною і військові дії на сході України, які здійснюються нелегальними групами, яких підтримує Москва, свідчать про тиск і розпалюванні військової напруги як двигуна політичного впливу.

«Хочу підкреслити, що Литва буде діяти у напрямку завершення фактичної окупації східної частини України», – сказав Науседа.

Він також додав, що не можна допустити, щоб «Україна знову повернулася у минуле».

Зазначимо, що сьогодні Польщі з нагоди 230-ї річниці прийняття Конституції Речі Посполитої президент України Володимир Зеленський відвідав Польщу. У Варшаву також прибули президенти Естонії та Латвії.

Лідери п’яти країн підписали Спільну декларацію про відданість продовженню діалогу та співпраці.

Представники країни висловили переконання, що успіх спільної спадщини та спільного дому, корінням яких є європейська цивілізація, вимагає, щоб Європа, як і дім, будувалася на фундаментальних цінностях і принципах, до яких належать свобода, суверенітет, територіальна цілісність, демократія, верховенство права, рівність та солідарність.

Підписи під документом поставили президенти Польщі Анджей Дуда, України Володимир Зеленський, Естонії Керсті Кальюлайд, Латвії Егілс Левітс та Литви Гітанас Наусєда.

Нагадаємо, 23 квітня, на знак солідарності з Чехією Литва, Латвія і Естонія заявили, що висилаютьз країн дипломатів Росії.

Також МЗС Литви вручило дипломатичну ноту представнику посольства Росії. В ноті Литва оголосила двох співробітників посольства персонами non grata — «оскільки вони здійснювали діяльність, несумісну з їхнім дипломатичним статусом».

 

Ще на цю тему