У ФСБ заборонили контактувати з українськими правоохоронцями у «справі Джемілєва»

20:01 30.04.2021

ФСБ заборонило своєму слідчому управлінню звертатися до українських правоохоронців у справі національного лідера кримських татар Мустафи Джемілєва, якого в Армянську судять заочно.

Про це стало відомо під час вивчення доказів у цій справі на засіданні підконтрольного Росії міськсуду Армянська 30 квітня, повідомляє кореспондент Крим.Реалії.

Зокрема, у відповіді заступника начальника слідчого управління ФСБ Росії, яке є в матеріалах справи, зазначається, що відправлення міждержавного запиту про допит Джемілєва як підозрюваного в українські правоохоронні органи «може завдати шкоди інтересам Російської Федерації».

«Коли у нас відправлення офіційних процесуальних документів могло завдавати шкоди? Хіба за Конституцією Росії система норм міжнародного права не є складовою частиною правової системи Росії? Цей документ говорить нам про те, що справа стосовно Мустафи Джемілєва гранично політизована. Ще тоді, у вересні 2014 року, коли хотів відправити цей запит заступник начальника СУ ФСБ, усвідомлював, що будь-яка взаємодія у цій кримінальній справі з представниками компетентних органів України матиме політичні наслідки. Це історичний документ. Ми бачимо, що СУ ФСБ заблокувало відправлення запиту, чим позбавило мого підзахисного права захищатися», – сказав на засіданні суду адвокат Джемілєва Микола Полозов.

До цього на засіданні суд з другої спроби задовольнив клопотання захисту про виклик до суду як свідка співробітника ФСБ.

Управління Слідкому Росії в Криму 13 квітня 2020 року висунуло Мустафі Джемілєву звинувачення за трьома статтями російського Кримінального кодексу: «перетин держкордону Росії іноземним громадянином, в'їзд яким до Росії не дозволений, вчинений групою осіб за попередньою змовою (ч. 3 ст. 322 КК Росії); недбале зберігання вогнепальної зброї, що створило умови для її використання іншою особою, якщо це спричинило тяжкі наслідки (ст. 224 КК України); незаконне придбання і зберігання боєприпасів (ч. 1 ст. 222 КК Росії)».

Раніше сторона захисту у справі національного лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва виявила порушення в матеріалах справи, вивчених під час судового засідання підконтрольного Росії міського суду Армянська 5 березня. Зокрема, як стверджує адвокат Микола Полозов, порушення стосувалися матеріалів, підготовлених слідчим. На засіданні суду 5 березня стало відомо, що Джемілєву продовжили заборону на в'їзд до Криму на 15 років – до 5 березня 2034 року.​

Ще на цю тему