Росія спекулює на темі дефіциту води і гуманітарної катастрофи в Криму – Марчук

12:01 30.04.2021

Колишній прем'єр-міністр, екссекретар РНБО України, ексміністр оборони, перший голова Служби безпеки України, генерал армії України Євген Марчук вважає, що російська влада «спекулює», звинувачуючи Україну в гуманітарній катастрофі, що складається в Криму через дефіцит води внаслідок перекриття Північно-Кримського каналу.

Таку думку він висловив в інтерв'ю телепроєкту Крим.Реалії.​

«Вони ж (російська влада – КР) спекулюють на тому, що це нібито ми, Україна, веде до гуманітарної катастрофи для цивільного населення. Хоча цілком зрозуміло, що для тієї кількості населення, яке живе там, води достатньо. Хоча вже є обмеження, включається (вода – КР) на 5-6 годин на добу і таке інше. І Росія буде це експлуатувати досить серйозно», – сказав Марчук.

Раніше Марчук зазначав, що вторгнення Росії в Україну через воду для Криму все ще можливе.​

Раніше командувач Військово-морських сил України, контрадмірал Олексій Неїжпапа повідомляв, що не виключає варіант, за якого російські війська спробують прорватися з Криму на південь Херсонської області, щоб дати можливість пустити воду з Дніпра в Північно-Кримський канал.

Командувач операцією Об'єднаних сил ЗС України Сергій Наєв повідомив, що даних про підготовку атаки Росії з півдня поки Україна не має. Він також заявив, що ведеться робота з підвищення бойової можливості української армії на кримському напрямку.

Прессекретар російського президента Дмитро Пєсков 6 липня спростував повідомлення про те, що Росія може почати військовий наступ на територію України, щоб отримати доступ до води для Криму.

У вересні минулого року в МЗС Росії звинуватили Київ у «водній блокаді» Криму. У березні 2021 року міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров вказав на водну проблему Криму під час зустрічі з головою Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Хендріком Дамсом. До цього на переговорах з генеральним секретарем Ради Європи Марією Пейчиновіч-Бурич Лавров назвав «неприйнятною ситуацію, що складається навколо водної блокади Криму в порушення всіх мислимих конвенцій».

Моніторингова місія ООН в Україні наполягає на тому, що з урахуванням анексії Кримського півострова, «Росія несе основну відповідальність за забезпечення доступу до води захищеним особам у Криму».​

 

Ще на цю тему