Представник США в ОБСЄ закликала Росію розблокувати Керченську протоку

08:01 30.04.2021

Місія США в ОБСЄ закликали Росію розблокувати Керченську протоку і припинити ескалацію війни на Донбасі.

Про це повідомляє УНН з посиланням на представника США в ОБСЄ Кортні Острієн.

«Останніми тижнями Росія мобілізувала велику кількість своїх сил вздовж кордону з Україною та в окупованому Криму, весь час висуваючи смішні звинувачення в тому, що Україна відповідальна за ескалацію напруженості», – заявила Острієн під час свого виступу у Відні.

Острієн також закликала Росію припинити дестабілізувати ситуацію в Україні.

«Ми закликаємо Росію утриматися від будь-яких подальших ескалаційних дій та негайно вжити необхідних заходів для деескалації напруженості в регіоні, в тому числі шляхом скасування своїх дій щодо блокування певних суден у частинах Чорного моря, шляхом повторного прийняття режиму припинення вогню на Донбасі, і припинивши всю свою дестабілізуючу діяльність в Україні», – додала вона.

Росія з суботи, 24 квітня, заборонила прохід іноземних військових кораблів та інших державних суден у трьох районах Чорного моря. Обмеження триватимуть до 31 жовтня.

Про закриття цих ділянок акваторії Чорного моря з 24 квітня міноборони РФ оголосило ще 16 квітня.

Такі дії Москви стурбували Вашингтон. У Пентагоні цей крок російської влади назвали спробою дестабілізації ситуації в Україні.

Євросоюз також закликав Росію переглянути рішення щодо закриття частини акваторії Чорного моря в районі Криму й обмеження доступу в повітряний простір.

Свій протест через кроки Росії висловило ще 15 квітня міністерство закордонних справ України.

«Такі дії Російської Федерації є черговою спробою порушення норм і принципів міжнародного права, узурпувати суверенні права України як прибережної держави, оскільки саме Україна наділена правами регулювати судноплавство в цих акваторіях Чорного моря», – заявило МЗС України.

Ще на цю тему