Прокуратура АРК повідомила про підозру «військовому комісару» через організацію незаконних «призовних кампаній»

20:01 28.04.2021

Прокуратура АРК повідомила про підозру окупаційному «військовому комісару» Красноперекопська і Красноперекопського району в Криму через порушення законів і звичаїв війни.

Про це повідомляє пресслужба прокуратури АР Крим та міста Севастополя.

Підозрюваний «військовий комісар» примушував цивільне населення окупованого півострова служити у Збройних силах (ЗС) держави-окупанта. 

Слідством встановлено, що підозрюваний, громадянин Російської Федерації, з листопада 2018 року перебував на посаді «військового комісара Бахчисарайського району Республіки Крим», а з квітня 2020 року був призначений на посаду «військового комісара міста Красноперекопськ та Красноперекопського району Республіки Крим». 

«Комісар» здійснював реалізацію політики РФ та її окупаційної адміністрації, спрямованої на проведення незаконних примусових призовних кампаній цивільного населення півострова до лав збройних сил держави-окупанта, — йдеться у повідомленні.

Відтак підозрюваний, реалізуючи незаконні «укази» вищого керівництва держави-окупанта, безпосередньо розробляв план та організовував п'ять «призовних кампаній» кримчан у відповідних районах.

Як повідомляє прокуратура, вказані дії є порушенням заборони державі-окупанту примушувати цивільне населення служити у її ЗС, передбаченої статтею 51 IV Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року. Разом з тим, всупереч нормам міжнародного гуманітарного права, РФ здійснює пропаганду служби у власних ЗС, зокрема і серед дітей.

Загалом, повідомлено про підозру шістьом «військовим комісарам» різних районів окупованого Криму, які починаючи з 2015 року безпосередньо організовують та проводять на півострові вказані злочини.

Санкція статті передбачає покарання на строк від восьми до 12 років позбавлення волі.

Ще на цю тему