У Росії показали список «недружніх країн», у якому є Україна: чи несе він загрозу, розповів колишній голова МЗС

12:41 28.04.2021

Російський уряд невдовзі офіційно представить список «недружніх країн» РФ. За даними російських ЗМІ, Україна та США потрапляють до переліку.

Про те, як це може позначитись і чи несе загрозу для українських дипломатів, УНН розповів колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко.

Так, за даними росЗМІ, у списку наведені десять держав: Україна, США, Естонія, Велика Британія, Польща, Канада, Чехія, Литва, Латвія та Австралія.

«Путін підписав указ, яким заборонив, щоб російські громадяни працювали в дипломатичних представництвах країн, які вони визначать як недружні. Тому до захисту прав наших громадян це прямого відношення не має, але те, що Україна там буде — у цьому немає жодного сумніву, і ми будемо там, я думаю, на почесному другому місці», — пояснив співрозмовник УНН.

За його словами, йдеться про те, чи користується Україна у диппредставництвах в Росії послугами російських громадян. Огризко зазначив, що не має останніх даних, але щонайменше раніше в України таких практично не було.

«З точки зору практики, це на нас ніяким чином не повпливає. Тим більше, у нас зараз відносин як таких політичних немає, культурних немає, гуманітарних — немає. Є лише відносини економічні. Але це опосередковано впливає на діяльність нашого посольства, чи воно скорше менше впливає на всі ці процеси, бо воно йде повз посольство. Я не думаю, що це у якийсь спосіб на Україні може позначитись», — сказав він.

Президент РФ Володимир Путін 23 квітня підписав указ про заходи впливу на недружні дії іноземних держав. Цей указ передбачає, що в разі недружніх дій з боку США або інших держав Росія обмежить укладання іноземними співробітниками дипмісії всіх цивільно-правових договорів, які передбачають ділові відносини з жителями Росії.

За даними МЗС РФ, наразі список недружніх Росії держав, яким буде заборонено наймати російських громадян для роботи в диппредставництвах, формується.

Ще на цю тему