В Барселоні заарештували грецького євродепутата 

19:20 27.04.2021

Ультраправий євродепутат, член партії «Золотий світанок» Іоанніс Лагос був заарештований у своєму будинку в Брюсселі у вівторок, 27 квітня, незабаром після того, як був виданий європейський ордер на його арешт.

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Ekathimerini.

Його екстрадиція буде залежати від того, чи буде він заперечувати проти ордера на арешт згідно з бельгійським законодавством.

Інформація про арешт з’явилася через кілька годин після того, як Європарламент проголосував за зняття з нього імунітету.

14 жовтня 2020 року Лагос був засуджений разом з керівництвом «Золотого світанку» до 13 років ув'язнення грецьким судом за керування злочинною організацією, яку звинувачують у численних злочинах на ґрунті ненависті.

Ще один провідний член колишньої партії, Христос Паппас, залишається в бігах після засудження.

«Золотий світанок» був заснований як неонацистська група в 1980-х роках і залишався маргінальною групою, доки вона не стала помітною під час фінансової кризи в країні 2010-2018 років.

Працюючи на націоналістичній, популістській платформі, вона отримала депутатські мандати на чотирьох окремих виборах і стала третьою за величиною політичною партією Греції.
 

Ще на цю тему