У Києві відбулася акція проти насильницьких зникнень в окупованому Криму / Відео

15:20 27.04.2021

26 квітня у Києві відбулася 57-я акція #КримSOS проти насильницьких зникнень в окупованому Криму., що проходить в межах кампанії #Find_and_Free. 

Акція пройшла під назвою «Увага! Зникла людина!». Про це повідомляє організація КримSOS у фейсбуці, пише QHA.

Через карантинні обмеження учасники акції не змогли вийти під посольство РФ із традиційним перфомансом, але пішли іншим шляхом. Щоб нагадати українцям наочно про проблему насильницьких зникнень, яка викликана окупацією Криму, активісти розклеїли на вулицях Києва оголошення про зникнення людей. На них є інформація про 15 жертв насильницьких зникнень, чия доля досі лишається невідомою.

У кожному оголошенні була інформація з пропозицією звернутися до посольства РФ з вимогою надання інформації про зниклих. Це чергове нагадування, що саме Російська Федерація відповідальна за розслідування цих 15 злочинів, а також за пошук людей. Однак жодних дій не робиться, — йдеться в повідомленні.

Також активісти нагадують про Арсена Алієва, підприємця з Бахчисарая. 11 квітня 2016 року Алієв виїхав з Бахчисараю в Саки на похорон. О 12 годині зателефонував друзям, просив зустріти його на автостанції.

За словами близьких, на відеозаписі з камер спостереження автостанції видно, що Алієв вийшов з автобуса, перейшов через територію автостанції на протилежну сторону. Там він спробував обійти автомобіль, припаркований на узбіччі. З автомобіля вийшли двоє чоловіків і посадили його в машину. Опору Алієв не чинив, однак виглядало, що ці люди йому незнайомі. Місцеві таксисти стверджували, що раніше бачили, як з цієї машини виходили люди в уніформі. О 16 годині того ж дня телефон Алієва увімкнувся, але додзвонитися на нього не вдалося, тому що він швидко вимкнувся і відтоді більше не вмикався.

Під час останніх поїздок із Криму на материкову частину України і назад при перетині адміністративного кордону його допитували співробітники ФСБ.

Всього, за даними КримSOS, за час російської окупації жертвами насильницьких зникнень у Криму стали 44 людини, 23 із них були викрадені, але пізніше знайдені живими. Шестеро — були знайдені мертвими. Про долю 15 осіб досі нічого невідомо.

Раніше прокуратура АРК повідомила про підозру в порушенні законів і звичаїв війни чотирьом жителям Криму, які в березні 2014 року викрадали і катували координаторів і прибічників кримського Євромайдану, що намагалися мирним шляхом протидіяти окупації півострова.

Ще на цю тему