Кулеба про відвід військ РФ: Україна очікує підтвердження розвідок

16:20 23.04.2021

Україна вважає заяву міністра оборони Росії Сергія Шойгу про початок відводу військ РФ від українських кордонів позитивною подією, але при цьому очікує конструктивних дій, підтверджених української розвідкою і розвідкою НАТО. 

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, передає пресслужба МЗС України.

«По-перше, заяви - це добре, але ми хотіли б бачити послідовні конструктивні дії, підтверджені нашою розвідкою і розвідкою НАТО. По-друге, ці війська не просто дійшли до нашого кордону і тепер повинні повернутися назад. Вони проводили небезпечні вчення і створили реальну небезпеку для України", - сказав Кулеба.

За його словами, Росія як і раніше, повинна в цілому пояснити Україні, ОБСЄ і міжнародному співтовариству, "навіщо їй насправді потрібно стягувати таку кількість військ з наступальним озброєнням на кордоні з Україною з такою надмірною чисельністю військ".

Кулеба впевнений, що заява міністра Шойгу - позитивна подія. Однак слід пам'ятати, що цей крок не зупиняє ні ескалацію, ні конфлікт в цілому.

Також міністр закордонних справ України подякував міжнародним партнерам за рішучу і своєчасну реакцію на загострення Росією ситуації, що допомогло спонукати Росію до прийняття рішення про згортання безпрецедентно небезпечних навчань.

"Україна закликає своїх партнерів зараз не втратити пильність, продовжувати уважно стежити за ситуацією і вживати дієвих заходів щодо стримування Росії", - підсумував Кулеба.

Читайте також: Росія каже, що почала повертати війська з навчань в Криму
Нагадаємо, 22 квітня Росія оголосила про завершення "раптової перевірки боєготовності", під приводом якої стягнула війська до кордонів України. 23 квітня в Міністерстві оборони РФ повідомили, що російські військові, які брали участь в навчаннях в Криму, почали повертатися на бази.

У Державному департаменті США заявили, що країна ставиться з побоюванням до заяви російської влади, а тому продовжить спостерігати за ситуацією в тісній координації з українськими та іноземними партнерами і союзниками.

Ще на цю тему