В Херсоні визначились з місцем будівництва «квартир Ердогана» для переселенців з Криму

15:00 23.04.2021

У Херсонської обласної державної адміністрації 22 квітня відбулось обговорення впровадження реалізації проєкту будівництва квартир для переселенців з Криму.

На обговоренні був присутній віцепрем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков. Про це повідомляє сайт IPC-Херсон з посиланням на інформацію держадміністрації, пише Центр журналістських розслідувань.

«Три тижні тому під час офіційного візиту президента України Володимира Зеленського до Турецької Республіки була підписана Рамкова угода між двома країнами про співробітництво у сфері будівництва житла для представників кримськотатарського народу та пільгових категорій громадян України. Угодою передбачається будівництво 500 квартир, з них 200 планується збудувати саме у Херсоні», – зазначив Резніков.

На даний час є дві земельні ділянки під будівництво: одна знаходиться в мікрорайоні «Острів», інша – в мікрорайоні «Таврійський». Учасники дискусії погодилися, що другий варіант значно кращий, оскільки має відкриту місцевість та можливість створення поряд з житловим кварталом мечеті та ісламського культурного центру.

Приорітет, наразі, віддається «Таврійському», оскільки, за інформацією Херсонської обласної ради, цей досить молодий мікрорайон міста зараз активно розвивається та вже у цьому році буде з’єднаний з мікрорайоном «ХБК» мостопереходом. А оскільки будівництво житлового кварталу проходитиме на відкритій місцевості, то уряд Турецької Республіки в разі бажання зможе продовжити проєкт по розміщенню кримських татар на Херсонщині.

«Обласною державною адміністрацією проведена велика робота по реалізації попередніх домовленостей президентів України та Туреччини у 2020 році. Зокрема, разом із делегацією Туреччини вже оглянуті ділянки, де можливе будівництво житла для представників кримськотатарського народу та пільгових категорій. Тож, це питання для нас пріоритетне. Окрім того, планується і будівництво супутньої інфраструктури», – наголосив голова Херсонської ОДА Сергій Козир.

Як повідомлялось, 11 квітня Україна та Турецька Республіка підписали міжурядову угоду про будівництво житла для кримських татар та інших внутрішньо переміщених осіб. Згідно з документом, Туреччина збудує 500 квартир: з них 200 у Миколаєві, ще 200 у Херсоні і 100 у Києві. Також планається будівництво мечеті.

Президент Реджеп Ердоган у 2016 і 2020 роках вже заявляв про готовність уряду Туреччини профінансувати і навіть збудувати житло для кримських татар та інших переселенців із окупованого РФ Криму. Але ні за президента Петра Порошенка, ні за президента Володимира Зеленського проект будівництва «квартир Ердогана» в Україні не був реалізований. Хоча в 2020 році таки знайшли потрібні ділянки «яких не було» у Генічеську та Херсоні.  

Ще на цю тему