У Комітеті із захисту журналістів назвали «абсурдним» штраф щодо головного редактора газети Qırım в Криму

15:01 22.04.2021

Комітет із захисту журналістів (КЗЖ) вважає, що російська влада «має утриматися від штрафів представникам преси та їх переслідування в Криму». Так в організації відреагували на вирок підконтрольного Росії суду в Сімферополі стосовно головного редактора газети Qırım Бекіра Мамутова. Його оштрафували на 4 тисячі рублів за публікацію в газеті доповіді генерального секретаря ООН, в якій згадувався Меджліс кримськотатарського народу. Рішення суду в КЗЖ назвали «абсурдним».

«Російська влада не повинна заперечувати апеляцію проти абсурдного вироку журналісту Бекіру Мамутову і має припинити переслідування кримських журналістів за те, що вони просто виконують свою роботу. Російська влада намагалася заглушити незалежні кримські голоси шляхом переслідувань і залякування відтоді, як анексували український Крим. Їм слід припинити чинити тиск на місцевих журналістів і дозволити їм працювати безпечно і без страху», – зазначила координаторка програми КЗЖ по Європі та Центральній Азії Гульноза Саїд, повідомляє Крим.Реалії.

Суд у Сімферополі виніс вирок зі штрафом Мамутову 20 квітня. Як розповів Крим.Реалії головний редактор газети, він має намір разом із захисниками оскаржити вирок суду.

Представництво президента України в АРК засудило дії російської влади в Криму за переслідування Мамутова.

У 2016 році підконтрольний Росії Верховний суд Криму, а потім і Верховний суд Росії ухвалили заборонити представницький орган кримських татар – Меджліс. Його визнали екстремістською організацією, нібито через посягання на територіальну цілісність Росії та залякування людей. Ініціювала заборону діяльності Меджлісу експрокурор анексованого Криму, а нині депутат Держдуми Росії Наталія Поклонська.

У 2017 році Україна в Міжнародному суді ООН ініціювала справу проти Росії з метою її притягнення до відповідальності за фінансування і підтримку актів тероризму в Україні, а також участь у скоєнні актів расової дискримінації в рамках здійснення актів агресії проти України.

Україна також направила запит до Міжнародного суду ООН з проханням вжити відповідних тимчасових заходів, з огляду на невідкладний характер ситуації. 19 квітня 2017 року суд ухвалив рішення застосувати тимчасові заходи проти Росії на вимогу України.

У документі міститься вимога до Росії виконати тимчасові заходи рекомендацій Міжнародного суду ООН про скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму, а також забезпечити навчання українською і кримськотатарською мовами на півострові.

Ще на цю тему