РФ може спробувати пробити наземний коридор до Криму — британський генерал

19:30 21.04.2021

Президент Росії Володимир Путін навряд чи розглядає можливість повномасштабного вторгнення в Україну, водночас найочевиднішим для нього було б спробувати пробити наземний коридор до тимчасово окупованого Криму.

Як передає Укрінформ, таку думку висловив відставний британський генерал, ексзаступник командувача НАТО в Європі Річард Ширрефф в інтерв'ю DW.

«Найочевиднішим для Путіна було б спробувати пробити наземний коридор до Криму. Я думаю, він навряд чи вважатиме вартою спробу завоювати всю Україну. Це велика країна, росіяни там швидко загрузнуть. Але, з путінської точки зору, я цілком можу собі уявити логіку швидкого обмеженого удару, щоб отримати наземний коридор на анексований півострів», — зазначив він.

При цьому Ширрефф не вважає, що нова війна з Росією неминуча, але ситуація, на його думку, дуже небезпечна. «Це справді серйозне нарощування сил, якого ми не бачили з моменту вторгнення в Крим. Ми в жодному разі не повинні це применшувати. У разі неправильної оцінки це може призвести до гіршого результату. Але якщо діяти обережно, ситуацію можна зберегти під контролем», — зауважив британський генерал.

Водночас Ширрефф підкреслив, що остаточні наміри Путіна не відомі: «Ми не знаємо точно, чого Путін намагається досягти. Це спроба відвернути увагу через міжнародний тиск у ситуації з Навальним? Або це підготовка до завершення кримського проєкту? Або просто позування? Останню версію я вважаю малоймовірною. Це демонстрація сили, ми повинні це розуміти й намагатися виявити її елементи».

На думку британського генерала, Росія передислоковує війська ближче до України вдень, не ховаючись, щоб послати сигнал Заходу. «Це класичний прийом Путіна. Він хоче показати, що у нього є велика дубина, і він готовий її використовувати. Заходу обов'язково потрібно прийняти це до відома». При цьому Ширрефф вважає, що членство України в НАТО «зробило б війну Росії з НАТО неминучою». Однак відсутність України серед членів Альянсу не виключає демонстрації підтримки Україні й солідарності на двосторонньому рівні, допомоги в нарощуванні її власних можливостей. «Потрібно пам'ятати, що Росія поважає силу... Путін зневажає слабкість. Наприклад, план відправити американські фрегати в Чорне море і потім відкликати їх — це буде витлумачено як слабкість. Байден моргнув першим, і Путін це врахує», — вважає генерал.

Намір Великої Британії відправити відправити в травні два військові кораблі в Чорне море на знак солідарності з Україною Ширрефф назвав символічним жестом. «Самі по собі два кораблі - це, в принципі, символічний жест. Ясно, що якщо ви розміщуєте кораблі в потенційно небезпечному районі, ви б хотіли прикрити їх з повітря. Таке прикриття може забезпечити "Королева Єлизавета" зі Середземного моря. Але я думаю, варто згадати, що сталося в Грузії в 2008 році, коли США відправили один корабель в Чорне море. Цього виявилося достатньо, щоб переконати Путіна зупинитися. Для цього не потрібно багато сили, але потрібно бути готовим протистояти Путіну. Про це йдеться», — зауважив він.

Ширрефф також висловив невдоволення реакцією Заходу на загрозу війни з боку Росії. «Боюся, відповідь буде такою: я не задоволений. Це (воєнна загроза з боку РФ — ред.) вимагає найрішучішої міжнародної відповіді, підкреслю — міжнародної. Я маю на увазі не тільки НАТО, а Захід у цілому, країни G7, створення міжнародної дипломатичної коаліції для переговорів і донесення до Путіна в найрішучіших виразах головного посилу — досі й ні кроку далі. Також це має включати створення списку можливих заходів у відповідь, що не досягають порогу війни, що б змусило Росію добре подумати про будь-яку форму нападу. Таку міжнародну коаліцію, звичайно, мають очолити США, тому що вони залишаються наймогутнішою державою. Америці слід говорити і з Китаєм, хоча КНР і Путін близькі, але ціна будь-якої авантюри в Україні повинна бути непідйомною для Росії», — пояснив генерал.

Річард Ширрефф — відставний британський генерал, який прослужив близько 40 років. З 2011-го по 2014-й роки він обіймав посаду заступника командувача об'єднаними збройними силами НАТО в Європі. Вийшовши у відставку, він написав книгу-застереження «2017 Війна з Росією», в якій описав гіпотетичний сценарій конфлікту РФ і НАТО через Україну.

Ще на цю тему